Twee mannen die samenwonen verdienen vaak meer dan een hetero- of lesbiennekoppel. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een homostel verdient samen gemiddeld 108.000 euro per jaar en hetero’s en lesbiennes zitten hier zo’n 16.000 euro onder. “Homoseksuelen zijn vaak ouder en hoger opgeleid. En die verdienen meer”, legt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen uit.

In het onderzoek zijn alleen stellen meegenomen waarvan de oudste partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. De stellen in het onderzoek zijn na 2001 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. In dat jaar is het homohuwelijk ingevoerd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat twee mannen of twee vrouwen die samenwonen minder vaak een inkomenskloof hebben dan een heterokoppel.

Zes op de tien heterokoppels hebben volgens het statistiekbureau een inkomenskloof, oftewel een groot verschil in inkomen. Meestal is het dan de man die meer verdient. Bij de helft van de homostellen en vier op de tien lesbiennekoppels verdient een van de partners duidelijk meer.

Als de ene partner duidelijk meer verdient dan de ander, is het verschil bovendien kleiner bij homoseksuelen. Volgens Van Mulligen moet de verklaring daarvoor vooral worden gezocht in het aantal gewerkte uren. In een gemiddeld heterostel werkt de man 1700 uur en de vrouw 900 uur. Bij homo’s en lesbiennes ligt dat dichter bij elkaar.

Lees meer:

Lees ook op Business Insider