ING gaat per 1 december de spaarrente verhogen, afhankelijk van het saldo op de spaarrekening. Alle particuliere klanten van de bank zullen dan 0,25 procent rente ontvangen over een spaarsaldo tot 10.000 euro. Dit betekent volgens ING dat het grootste deel van de spaarders deze rente zal ontvangen over hun gehele saldo. Eerder was dat nog 0 procent rente.

De rente op een spaarrekening met een saldo tussen de 10.000 en 100.000 euro gaat naar 0,15 procent, net als op rekeningen met tussen de 100.000 en 1 miljoen euro. De rente op spaarrekeningen met meer dan een miljoen blijft 0 procent.

Ook voor zakelijke klanten wordt de rente verhoogd. Met deze stap biedt ING naar eigen zeggen weer positieve rente op de spaarrekening. Banken zijn rentes aan het verhogen nu centrale banken de rentes opvoeren in hun strijd tegen de hoge inflatie.

Rabobank heeft de spaarrente al verhoogd

De Rabobank heeft al vorige week aangekondigd per 1 december de variabele rente op spaarrekeningen te verhogen naar 0,25 procent. Daarmee volgt de bank naar eigen zeggen de ontwikkeling op de financiële markten. Momenteel geldt voor spaarrekeningen een rente van 0,01 procent voor bedragen tot 100.000 euro. Voor het bedrag boven de ton is de rente nul.

"Afgelopen zomer hebben we afscheid kunnen nemen van de negatieve rente", legde Bas Brouwers, waarnemend directievoorzitter van Rabobank uit. "De ontwikkelingen in de markt sindsdien maken dat we nu na jaren van rentedaling de variabele spaarrente weer kunnen verhogen voor onze klanten." De rentewijziging zal gelden voor klanten met een spaarrekening met variabele rente.

Voor de zogeheten RegenboogRekening gaat de rente omhoog naar 0,35 procent. Bij de rekening waarmee gespaard kan worden voor een kind lag de rente op spaargeld tot 100.000 euro op 0,1 procent. Boven de ton was de rente nul.

Tot voor kort moesten vermogende spaarders bij verschillende banken geld betalen voor het stallen van hun euro's. Naast de Rabobank schrapten ook ING en ABN AMRO eerder al de negatieve rentes.

Van de grootbanken blijft nu alleen ABN AMRO over die de spaarrente nog steeds op 0 procent heeft staan. De vraag is of de bank binnenkort zijn concurrenten gaat volgen.

LEES OOK: Waarom houden veel Nederlandse banken de spaarrente op 0 procent? We vroegen het aan 5 banken