ING introduceert contactloos betalen via Apple Pay dinsdag in Nederland. Klanten kunnen zo mobiel betalen met hun iPhone, iPad of Apple Watch.

Apple Pay begon in 2014 in de Verenigde Staten en is al in tal van andere landen beschikbaar, waaronder Duitsland en België.

Met Apple Pay kan via de NFC-chip in iPhones en Apple Watches betaald worden. Die moeten dan tegen een betaalterminal worden aangehouden, net als bij contactloos betalen waarna het systeem afrekent via de gekoppelde bankrekening of creditcard.

Voor het gebruik van Apple Pay geldt een aantal voorwaarden:

  • Je moet een iPhone SE, 6 of hoger hebben; of een Apple Watch of een iPad
  • Je kunt maximaal 2.500 euro per dag contactloos afrekenen met Apple Pay; voor 16- en 17-jarigen geldt een daglimiet van 250 euro
  • Een betaling via Apple Pay moet je altijd bevestigen met een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een cijfercode
  • Je kunt in alle winkels betalen die contactloos afrekenen met Maestro accepteren
  • Apple Pay kun je alleen koppelen aan een particuliere betaalrekening, niet aan een ING-creditcard

Apple Pay rukt op

Nederland hoorde er officieel nog niet bij. Ruim een jaar terug probeerde onlinebank Bunq de betaaldienst van Apple wel via een foefje in Nederland beschikbaar te maken. Maar dit was van korte duur. De achterdeur werd later door Apple dichtgegooid.

In Nederland wordt de markt voor betaaldiensten gedomineerd door grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS. Maar daarbuiten rukken mobiele betaalapps van andere partijen op, van hippe fintech-startups tot techreuzen zoals Google, Apple en Amazon.

Lees ook: Deze grafiek laat zien dat Nederland een eenzaam eilandje is geworden in de wereld van Apple Pay