• De Amerikaanse inflatie is in januari uitgekomen op 6,4 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
  • Hiermee is de inflatie bij de start van 2023 hoger dan economen hadden verwacht.
  • Op financiële markten hadden beleggers juist rekening gehouden met een snellere afkoeling van de inflatie.
  • Lees ook: Tijd voor een test van het optimisme op de beurs: fundament oogt nog erg broos

De Amerikaanse inflatie is in januari uitgekomen op 6,4 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dit cijfer is iets hoger dan economen hadden verwacht, want die rekenden op een gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten met 6,2 procent.

In december 2022 kwam de Amerikaanse inflatie uit op 6,5 procent. In januari is dus sprake van een beperkte daling.


source: tradingeconomics.com

Op maandbasis nam de inflatie in januari met 0,5 procent toe. De grootste bijdrage kwam van de stijging van de woningkosten zoals huren, maar ook de kosten voor gas en stroom droegen flink bij aan de gemiddelde prijsstijging.

Beleggers letten momenteel zeer scherp op de ontwikkeling van de inflatie, omdat die maatgevend is voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Aandelenbeurzen zijn sinds de start van dit jaar fors gestegen, onder de aanname dat de inflatie zo sterk afkoelt dat de Federal Reserve eerder dan verwacht kan stoppen met het verhogen van de rente. Financiële markten houden zelfs rekening met een verlaging van de beleidsrente van de centrale bank eind dit jaar.

Bestuurders van de Fed hebben echter aangegeven dat de inflatie nog niet onder controle is en dat de beleidsrente van de centrale bank waarschijnlijk wordt verhoogd tot iets meer dan 5 procent dit jaar.

Het inflatiecijfer van dinsdag geeft in ieder geval geen onderbouwing voor de speculatie op de beurs dat de inflatie sneller dan verwacht afkoelt.

Aandelenbeurzen in de Verenigde Staten noteerden dinsdag in de middag licht lager, waarbij de brede S&P 500-index ongeveer 0,5 procent verloor op 4.115 punten.

LEES OOK: Tijd voor een test van het optimisme op de beurs: fundament oogt nog erg broos