Amerikanen waren in februari gemiddeld 6 procent meer kwijt aan boodschappen, diensten of andere uitgaven voor hun levensonderhoud, vergeleken met een jaar eerder. Daarmee nam de inflatie iets af vergeleken met de voorgaande maand. Het inflatiecijfer kwam overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

In januari stegen de consumentenprijzen op jaarbasis nog met 6,4 procent. Zonder de sterk wisselende prijzen voor voedingsmiddelen en brandstoffen stegen de prijzen in doorsnee met 5,5 procent, wat ook in lijn lag met de verwachtingen. In januari bedroeg deze zogeheten kerninflatie nog 5,6 procent.

Tussen januari en februari werd het dagelijks leven in de Verenigde Staten 0,4 procent duurder, blijkt verder uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS). Tussen januari en december stegen de prijzen nog met 0,5 procent.

Gaat rente in de VS verder omhoog?

Hoewel de inflatie lijkt af te koelen, ligt deze nog altijd ver boven de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank. Die mikt op een inflatie van gemiddeld 2 procent op jaarbasis. De Federal Reserve probeert al een tijdlang de inflatie omlaag te krijgen door de beleidsrente te verhogen.

Volgende week komt de Fed met een nieuw rentebesluit. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de centrale bank misschien toch afziet van een verdere renteverhoging, vanwege de recente onrust in de bankensector door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en de cryptobank Silvergate Capital.

De schattingen van financiële analisten wat betreft het rentebeleid van de Federal Reserve lopen inmiddels flink uiteen. Sommige analisten rekenen op een verhoging van de beleidsrente met met 0,25 procentpunt, maar er zijn ook analisten die denken dat de Fed de rente onveranderd laat.

LEES OOK: Omgevallen Silicon Valley Bank beheerde veel startuptegoeden in de VS – duizenden ondernemingen in onzekerheid over financiële situatie