Prijzen van goederen en diensten zijn in de VS in december gemiddeld genomen een fractie gedaald ten opzicht van november. Maar op jaarbasis was nog steeds sprake van een stijging van 6,5 procent

Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag.

In november 2022 bedroeg de inflatie in de VS op jaarbasis nog 7,1 procent. Dat de inflatie in december iets lager was, heeft te maken met de gedaalde energieprijzen.

Zo werd benzine een stuk goedkoper. Maar elektriciteit werd ten opzichte van november wel duurder, net als gas. Ook voedsel werd nog altijd duurder, maar veel minder snel dan eerder in het jaar.

Inflatie in de VS van belang voor rentebeleid van de centrale bank

De inflatie is van groot belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Die streeft naar een inflatieniveau van gemiddeld 2 procent. Om de inflatie nog meer omlaag te krijgen wil de Federal Reserve de beleidsrente dit jaar nog verder verhogen.

Het inflatiecijfer van december was in lijn met de verwachtingen van economen, die gemiddeld op 6,5 procent inflatie op jaarbasis hadden gerekend. Op Wall Street reageerden aandelenmarkten bij de opening op donderdag gematigd positief, maar daarna zakte de beurs weer wat weg. Vlak voor het einde van de handelsdag noteerde de brede S&P 500 een klein plusje van 0,3 procent.

Financiële markten houden de beslissingen van de Fed in de strijd tegen de inflatie nauwlettend in de gaten. Momenteel staat het belangrijkste rentetarief op 4,25 procent, het hoogste niveau in 15 jaar tijd.

Bestuurders van de Federal Reserve hebben laten weten dat het waarschijnlijk is dat de rente eerst tot minimaal 5 procent stijgt, voordat ze een stap terugzetten en gaan kijken of wat de gevolgen zijn van het verkrappingsbeleid.

Wel spreken steeds meer beleidsbepalers zich uit voor een een kleine volgende stap met een verhoging van 0,25 procentpunt.

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini waarschuwt dat inflatie lange tijd hoog blijft: dat komt door oorlog, robots en 3 andere plagen voor de wereldeconomie