Nederland onderscheidde zichzelf deze week met één van de hoogste inflatiecijfers in Europa. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de inflatie in september uitgekomen op bijna 15 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Hoe doen we het daarmee in internationaal perspectief?

Binnen West-Europa is de Nederlandse inflatie relatief hoog. De gemiddelde prijsstijging van bijna 15 procent ligt meer in lijn met landen in Oost-Europa. Polen kampt bijvoorbeeld met een inflatie van 17 procent en Litouwen heeft te maken met een inflatie van 22 procent.

Maar het kan uiteraard nog een graadje erger. Onderstaande kaart van dataplatform Trading Economics geeft een beeld van de inflatie wereldwijd.

Een aantal echte dramalanden op het gebied van de inflatie is te vinden in het Nabije-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Zimbabwe spant wereldwijd de kroon met een inflatie van 280 procent in september. Maar ook in Turkije en Argentinië gaat het behoorlijk hard.

Turkije: Erdogan laat inflatie ontsporen

Begin deze week bleek dat de torenhoge inflatie in Turkije in september nog verder is opgelopen. De kosten van levensonderhoud in het land liggen inmiddels 83,5 procent hoger dan een jaar terug; in augustus was de stijging uitgekomen op ruim 80 procent. De geldontwaarding in Turkije ligt op het hoogste niveau in ongeveer 24 jaar.

De Turkse inflatie komt al langer in de dubbele cijfers uit. Autoriteiten in het land gaven voorrang aan economische groei en export. Wat de laatste tijd ook meespeelt is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, forse druk uitoefent op de Turkse centrale bank om de rente niet al te veel te verhogen.

Onder Erdogan is de centrale bank daarom vooral bezig de rentes laag te houden. Onlangs nog zei Erdogan dat de rentetarieven wat hem betreft nog verder naar beneden kunnen. Elders in de wereld worden rentes juist verhoogd om de inflatie te beteugelen.

Argentinië: inflatie richting 100 procent

In Argentinië stijgt de inflatie in december waarschijnlijk naar 100 procent, denken economen. Dat zou betekenen dat de prijzen er dan tweemaal zo hoog zijn als een jaar eerder. Daarmee zou de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst weer uit meer dan twee cijfers bestaan sinds de hyperinflatie begin jaren negentig.

De voorspelling staat in de maandelijkse enquête van de Argentijnse centrale bank. Het is voor het eerst dat de particuliere economen uit het onderzoek een driecijferige inflatie voorzien. Volgens de meest recente gegevens uit augustus bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 79 procent.

Argentinië gaat al jaren gebukt onder tal van economische problemen en het lukt maar niet om van de torenhoge inflatie af te komen. De huidige president Alberto Fernandez heeft ook al van alles geprobeerd, zoals het bevriezen van prijzen en bepaalde beperkingen voor de import. Maar zonder echt resultaat. Het zit de Argentijnen ook niet mee dat de inflatie de laatste tijd wereldwijd hard oploopt.

Toch vallen de huidige prijsstijgingen nog mee als je ze vergelijkt met begin jaren negentig. Toen bereikte de inflatie in Argentinië een niveau van wel 2600 procent. Destijds woedde een diepe economische crisis en de Argentijnse regering moest toen grote hervormingen doorvoeren om het land er weer bovenop te helpen, wat overigens niet kon voorkomen dat zich eind jaren negentig weer een nieuwe crisis voordeed.

LEES OOK: Een ‘harde landing’ van de economie is onvermijdelijk, volgens Nouriel Roubini: ‘Dr Doom’ ziet tekenen van een schuldencrisis