De prijzen voor goederen en diensten rijzen in Nederland de pan uit. De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis uitgekomen op 14,5 procent.

De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie. Deze hogere kosten voor elektriciteit en gas werken ook door in de hogere voedselprijzen. Maar hoe staat het met andere items die het inflatiecijfer bepalen?

Business Insider dook in de onderliggende data en licht in de tabel hieronder 20 dagelijkse producten uit.

De items zijn gerangschikt van hoog naar laag en geven de prijsstijging weer in september 2022 vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Te zien is dat de prijzen voor energie veruit voor de grootste stijging laten zien. Voor gas gaat het om een toename van 229 procent vergeleken met een jaar geleden. Elektriciteit is 188 procent duurder geworden.

Hierbij past wel een kanttekening. Het CBS volgt de prijzen van variabele energiecontracten voor nieuwe klanten en die zijn inderdaad zeer hard gestegen. Maar de meeste huishoudens betalen als bestaande klant lagere prijzen bij hun energieleverancier. Die prijzen veranderen bij de meeste energieleveranciers niet elke maand.

Daarnaast is het zo dat energieleveranciers werken met maandelijkse termijnbedragen die in principe steeds na 12 maanden worden aangepast. Hierdoor sijpelen prijsverhogingen vaak geleidelijk door.

Na energie zijn oliën en vetten de productcategorie die het meest in prijs is gestegen. Als we naar de onderliggende verdeling kijken, dan is de stijging toe te schrijven aan overige eetbare olie, die met 60 procent stijgt. De prijs van olijfolie, die het CBS apart vermeld, neemt met 18 procent toe.

Ook categorieën 'melk, kaas en eieren' en 'koffie, thee en cacao' vallen op als relatief harde stijgers. Zuivel is gemiddeld 20 procent duurder geworden vergeleken met een jaar geleden. Bij koffie, thee en cacao gaat dat om een toename van prijzen met 18 procent.

Het goede nieuws is dat niet alle voedingsmiddelen even hard in prijs stijgen. Categorieën als 'brood en granen', groenten en fruit nemen met respectievelijk 10 procent, 9 procent en 6 procent toe. Dat is minder dan de gemiddelde inflatie.

De kleinste prijsstijging uit onze selectie vindt plaats bij de categorie 'spellen, speelgoed en hobby's'. Ook de prijzen van schoenen en wijn stijgen maar beperkt.

LEES OOK: Inflatie knalt omhoog naar bijna 15%: spaarrentes en lonen stijgen ook, maar gat met inflatie is extreem