Slecht nieuws voor spaarders: het blijft erg hard gaan met de inflatie in Nederland. De inflatie is in januari flink doorgestegen naar 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, op basis van de rekenmethode die voor alle landen in de Europese Unie wordt gehanteerd.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) .

Volgens Europese, geharmoniseerde methode was de geldontwaarding in Nederland in december 6,4 procent. In januari is dus sprake van een verdere stijging.

Het CBS komt met het cijfer vooruitlopend op de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat op woensdag.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna veertig jaar.

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht.

De inflatie ligt, hoe je ook rekent, fors boven het niveau van de hoogste variabele spaarrente, die op 0,05 procent staat.

De hoge inflatie tast de koopkracht van geld aan. Voor spaarders betekent dit dat ze de stijging van prijzen van goederen en diensten niet kunnen bijbenen met de rentevergoeding die ze krijgen. Hierdoor kun je met 1.000 euro spaargeld die op de bank staat over een jaar minder kopen.

Volgens het CBS was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

De prijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

LEES OOK: De inflatie blijft hoog en zal voor langere tijd het rendement op aandelen drukken, zegt de baas van het Noorse staatsfonds