• De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten elkaar woensdag in het oosten van Rusland.
  • De ontmoeting wordt internationaal nauwlettend gevolgd, waarbij de vraag onder meer is of Noord-Korea wapens gaat leveren aan Rusland.
  • Kim Jong-un reed met een speciale gepantserde trein naar het oosten van Rusland voor de topontmoeting.
  • Lees ook: Een uniek inkijkje in de kogelvrije privétrein van Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin hebben woensdag een ontmoeting gehad in het oosten van Rusland. Er wordt rekening mee gehouden dat de leiders hebben gepraat over de levering van Noord-Koreaans wapentuig aan de Russen.

De leiders troffen elkaar volgens Russische staatsmedia in Kosmodroom Vostotsjni, een moderne ruimtevaartbasis. Poetin begroette de Noord-Koreaanse dictator en schudde zijn hand zo’n veertig seconden. “Dit is ons nieuwe kosmodroom”, vertelde hij. Kim, die via een vertaler sprak, bedankte voor de hartelijke ontvangst. Poetin zou de Noord-Koreaanse leider ook een rondleiding hebben gegeven.

De Russische regering wilde niet zeggen wat de leiders precies gaan bespreken. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat de landen samenwerken op “gevoelige gebieden” en dat die informatie niet publiekelijk gedeeld kan worden. Hij gaf eerder wel prijs dat Kim een “volwaardig bezoek” zal afleggen en dat “onderhandelingen” gevoerd gaan worden.

Poetin en Kim Jong-un hadden woensdagochtend een persoonlijk gesprek dat volgens Russische media ongeveer twee uur duurde.

De Noord-Koreaanse leider Kim sprak tijdens het bezoek steun uit aan Rusland. Hij zei dat het aanhalen van de banden met het buurland voor hem "de hoogste prioriteit" heeft. Kim en Poetin spraken elkaar eerst in het bijzijn van hun delegaties. Daarna gingen ze onderling onderhandelen. Het is nog onduidelijk wat dat gesprek heeft opgeleverd.

De leiders deden zich na de onderhandelingen tegoed aan allerlei lekkernijen, berichten Russische media. Op het menu stond naar verluidt eerst een salade met eend en vijgen. Daarna werden dumplings opgediend met krabbenvlees, gevolgd door vissoep en een sorbet. Ze konden bij het hoofdgerecht kiezen uit de combinatie van steur en paddenstoelen of een entrecote met gegrilde groente. Het toetje was met moerbeien.

De ontmoeting is inmiddels afgerond. Het is nog onduidelijk of het overleg ook heeft geleid tot nieuwe afspraken over samenwerking op militair gebied.

Lees ook: Rusland wil aardgas aan China verkopen voor de helft van de prijs die Europese kopers moeten betalen

Kim Jong-un reist met gepantserde trein naar Rusland

Poetin suggereerde zelf dat Rusland de Noord-Koreanen zou kunnen helpen bij de bouw van satellieten. "Daarom zijn we hier. De leider van Noord-Korea heeft veel belangstelling voor de bouw van raketten. Ze proberen ook de ruimte te ontwikkelen", zei hij tegen verslaggevers. Over mogelijke militaire samenwerking wilde hij niets kwijt. "We gaan praten over alle kwesties, zonder haast."

De leider van het geïsoleerde Noord-Korea reist zelden naar het buitenland. Hij arriveerde deze week met een gepantserde trein in buurland Rusland. Westerse functionarissen denken volgens Amerikaanse media dat Poetin Noord-Koreaanse artilleriegranaten en raketten wil bemachtigen voor zijn oorlog in Oekraïne. Het arme en zeer gemilitariseerde Noord-Korea zou uit zijn op geavanceerde technologie en voedselhulp.

Noord-Korea vuurde in aanloop naar de ontmoeting van de leiders twee ballistische raketten af. Die legden volgens Zuid-Koreaanse media een afstand af van zo'n 650 kilometer en kwamen daarna in zee terecht. Het zou de eerste keer zijn geweest dat zo'n lancering werd uitgevoerd terwijl Kim in het buitenland was.

LEES OOK: Noord-Korea heeft meer ‘special forces’ in het leger dan welk land dan ook – hiervoor kunnen ze worden ingezet