We zijn nog niet af van de hoge inflatie in Nederland, maar het wordt iets minder erg. In januari 2023 zijn prijzen van goederen en diensten gemiddeld 7,6 procent gestegen, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming

In december lag de gemiddelde prijsstijging nog op 9,6 procent. Duidelijk is dat het prijsplafond voor energie invloed lijkt te hebben op de inflatie. De eerste brede schatting van “energieprijzen inclusief motorbrandstoffen” laat voor januari een daling van 0,3 procent zien, tegen een stijging van 30 procent in december 2022.

Onder het prijsplafond voor energie zijn de prijzen van gas en stroom gemaximeerd op 1,45 euro per kuub en 0,40 euro per kWh, bij een jaarverbruik tot maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Veel energieleveranciers zitten met hun marktprijzen nog boven het maximale niveau van het prijsplafond, maar ook daar is sprake van dalende prijzen.

Stijging prijzen supermarkt zet door

Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen lag in januari echter nog wat hoger dan in december. De prijzen van industriële goederen gingen juist minder hard omhoog.

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 14,5 procent, tegen 14 procent in december.

Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen, gespecialiseerd in onder meer foodretail en consumentengedrag, meldde begin deze maand in de loop van dit jaar een afvlakking te verwachten van de prijsstijging in de supermarkt. "Verschillende grondstoffen dalen in prijs en ook de gasprijs is de afgelopen tijd flink omlaag gegaan. Daarom denk ik dat de prijzen in de supermarkt over, ruwweg, een half jaar zullen stabiliseren", aldus Schreijen.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Bij de piek van de inflatie in september 2022 was nog sprake van gemiddelde prijsstijging van 14,5 procent. Maar de laatste tijd gaan de prijzen wat minder snel omhoog.

Dit is al de vierde maand op rij dat het minder hard gaat met de stijging van prijzen. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen heeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode gegeven, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 8,4 procent, tegen 11 procent in december.

Het CBS waarschuwt wel dat deze snelle raming is gemaakt op basis van nog onvolledige gegevens. Later deze maand brengt het statistiekbureau pas de reguliere inflatiecijfers naar buiten.

LEES OOK: Extreem duur in de supermarkt: bij deze 10 eetwaren schrik je echt – €3.330 voor een kilo vanillestokjes