Veel boodschappen werden vorige maand weer duurder dan in januari. Op basis van een snelle eerste raming meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de inflatie in februari uitkomt op zo’n 8 procent.

Naast consumentenproducten gingen ook de prijzen van industriële goederen harder omhoog.

In januari daalde de inflatie nog tot 7,6 procent op jaarbasis van 9,6 procent in december. In november waren consumentengoederen en -diensten nog 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Inflatie t/m februari 2023, bron: CBS
Inflatie t/m februari 2023, bron: CBS

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Maar de laatste tijd gingen de prijzen juist wat minder snel omhoog. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien.

Ook in februari namen de energieprijzen verder af ten opzichte van januari.

De algehele inflatie laat in februari echter voor het eerst een opleving zien na drie maanden van dalingen op rij. Dat kwam mede doordat dagelijkse boodschappen opnieuw duurder werden.

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 15,1 procent, tegen 14,5 procent in januari. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,7 procent omhoog, tegen 8,1 procent in januari.

Mutaties productgroepen, bron: CBS
Mutaties productgroepen, bron: CBS

Inflatie eurozone in februari 8,5%

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 8,9 procent, tegen 8,4 procent in januari.

Nederland is niet het enige land waar de inflatie weer is toegenomen. Eerder deze week bleek al dat ook de Duitsers, Fransen en Spanjaarden in februari weer meer geld kwijt waren aan het levensonderhoud.

Donderdag meldde statistiekbureau Eurostat dat de inflatie in de eurozone in februari is uitgekomen op 8,5 procent. Dat is weliswaar een fractie lager dan de gemiddelde prijsstijging van 8,6 procent in januari, maar hoger dan verwacht.

Economen hadden voor februari gerekend op een inflatie van 8,3 procent voor de eurozone.

Prijzen van benzine en diesel goedkoper zijn geworden en ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn aan het dalen. Maar de prijzen voor eten en drinken, alcohol en tabak stijgen nog altijd hard en leverden in februari met 15 procent de grootste bijdrage aan de inflatie.

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet zijn meegenomen, kwam in februari zelfs uit op een nieuw recordniveau van 5,6 procent, tegen het vorige record van 5,3 procent in januari.

Dat inflatiecijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). ECB-president Christine Lagarde heeft al aangegeven dat de centrale bank voorlopig nog niet klaar is met het bestrijden van de inflatie en dat de rente deze maand en mogelijk daarna verder zal worden verhoogd.

LEES OOK: Gasprijs kan deze zomer flink oplopen door heropening van China, waarschuwt energiebureau IEA