• Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn prijzen van goederen en diensten in oktober gemiddeld genomen gedaald op jaarbasis.
  • Het beeld van de inflatie wordt echter sterk vertekend door lagere prijzen voor gas en stroom.
  • Business Insider geeft een overzicht van de prijsontwikkeling van 48 productgroepen. Bekijk waar je wél flink meer voor betaalt vergeleken met een jaar geleden.
  • Lees ook: Deze grafiek laat zien hoe hard de inflatie inhakt op de waarde van je huis

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt elke maand de prijsontwikkeling bij van een mandje van goederen en diensten. In oktober was per saldo sprake van een lichte daling van het gemiddelde prijspeil. Maar dat cijfer is sterk vertekend door de sterke daling van prijzen van gas en stroom, vergeleken met de piekniveaus van oktober 2022.

Gemiddeld lagen prijzen in oktober 0,4 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, volgens de meting van het CBS. Maar exclusief energie bedroeg de inflatie 5,1 procent, zo bevestigde het CBS op dinsdag in een update van een eerdere raming.

Om een beter beeld te krijgen van de onderliggende ontwikkeling heeft Business Insider voor 48 productgroepen de prijsontwikkeling in oktober op jaarbasis op een rij gezet, met behulp van de achterliggende gegevens van het CBS.

De resultaten zijn te zien in de tabel hieronder. Klik op de paginatab rechtsboven in de tabel om alle producten te zien.

De top 10 van grootste stijgers bestaat uit producten die allemaal meer dan 8 procent in prijs zijn gestegen op jaarbasis. Opvallende nummer één is stadsverwarming, met een plus van ruim 35 procent. De vraag is hoeverre consumenten met stadsverwarming dit nu al voelen, want ook voor stadsverwarming geldt dit jaar het prijsplafond voor energie.

Hoe dan ook is het contrast met marktprijzen voor gas (-61,8 procent) en stroom (-58,1 procent) fors.

De sterkste daler na gas en stroom vormt de categorie fotocamera's, met een min van 5 procent in oktober op jaarbasis. Dit laat meteen ook zien hoe extreem de invloed van de daling van gas- en stroomprijzen op de gemiddelde inflatie is. Van de 48 producten uit bovenstaand lijstje laten er slechts 8 een prijsdaling zien.

Naast stadsverwarming zijn producten zoals banden en fietspompen (+13,7 procent), brood en granen (+13,1 procent), dierenvoer (+11,8 procent), suiker, zoetwaren en ijs (+11,7 procent), vis (+10,6 procent), sauzen en culinaire ingrediënten zoals bakpoeder (+9,5 procent), mineraalwater en frisdranken (+9,5 procent) en groenten (+9,4 procent) op jaarbasis fors duurder geworden

Nieuwe meetmethode CBS heeft ook invloed op inflatie

Voor het meten en verwerken van de energieprijzen in de inflatie gebruikt het CBS sinds juni dit jaar een nieuwe methode. Economen van ABN AMRO en Rabobank verklaarden eerder tegen het ANP dat de inflatiecijfers van het CBS daardoor een vertekend beeld geven.

Ook zijn de oude inflatiecijfers niet aangepast op de nieuwe methode. "Dat maakt nogal wat uit, want anders zouden we geen deflatie hebben", zei hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO in een reactie op de snelle inflatieraming van vorige maand.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. Volgens die methode waren consumentengoederen en -diensten in Nederland in oktober 1 procent goedkoper dan vorig jaar. In september waren de prijzen nog 0,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De inflatie in de gehele eurozone daalde van 4,3 procent in september naar 2,9 procent in oktober.

LEES OOK: Minder inhoud, zelfde prijs: Consumentenbond stapt naar de rechter om ‘oneerlijke’ krimpflatie