Het was een spontane actie waarmee enkele leden van de Shinbukan-martial arts school in de Amsterdamse Pijp dachten hun clubkas te spekken. Maar het feestje was van korte duur.

Afgelopen weekend stond op verhuursite Airbnb een advertentie met daarin het aanbod om indoor te kamperen in de Van Ostadestraat, waar de sportschool is gevestigd. Geheel met tent en al. Een unicum voor Airbnb, schreef Het Parool. Overnachten met een gratis uurtje Aikiodo-les toe.

Zakenblad Quote meldde dat Edo Roos Lindgreen, een partner bij KPMG, uitbater is van het pand. Dat is niet zo, meldt René Loman, woordvoerder bij KPMG tegenover Business Insider. “Edo is lid en vrijwilliger van de Japanse martial arts-school.”

Hoe dan ook, wie dacht met zijn slaapzak een paar nachten te kunnen slapen in een martial arts-school, komt bedrogen.

Maandagochtend bleek de advertentie op Airbnb te zijn verwijderd. “Hier was sprake van spontane actie van een aantal betrokken leden om een mogelijk tekort van de sportvereniging aan te vullen”, zegt Loman van KMPG. “Het plan om via Airbnb te verhuren is van de baan, vanwege praktische bezwaren en voortschrijdend inzicht. Het is een aardige gedachte, maar niet de manier om geld in te zamelen. Bovendien willen ze de buurt niet opschepen met overlast van Airbnb-gasten.”

Bij Shinbukan wordt lesgegeven in aikido, bojutsu en Japans zwaardvechten.