• In India vinden de komende weken verkiezingen plaats waaraan meer dan 950 miljoen stemgerechtigden kunnen meedoen.
  • De economie van India is de afgelopen jaren hard gegroeid en staat er relatief sterk voor.
  • Dit betekent ook dat de Indiase roepie een grotere rol kan gaan spelen op het wereldtoneel, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Terwijl een groot deel van de wereld kampt met zwakke economische groei en een inflatie die maar niet helemaal onder controle komt, legt India indrukwekkende economische cijfers voor.

Naar verwachting groeit de economie dit jaar met bijna 7 procent. En het moet raar lopen als de inflatie van 4,5 procent niet binnen enkele maanden de officiële doelstelling van 4 procent bereikt.

India profiteert van een groeiende beroepsbevolking en een uitdijende middenklasse. Daarnaast plukt het land ook de vruchten van het hervormingsbeleid dat premier Narendra Modi sinds 2014 voert.

Modi heeft de bureaucratie aangepakt en de investeringen in infrastructuur stevig opgeschroefd. In het afgelopen decennium zijn er bijvoorbeeld snelwegen gebouwd met een totale lengte van bijna 55.000 kilometer in het land.

Welvaart stijgt snel in India

Door de opbloeiende economie neemt ook de welvaart toe. Volgens de Verenigde Naties leeft nu minder dan 15 procent van de Indiase bevolking boven de armoedegrens. In 2015 kwam dat percentage nog op 25 procent uit.

Met een nationaal inkomen van naar schatting 4.100 miljard dollar is India dit jaar de vijfde economie ter wereld. In 2014 kwam het land met een bruto binnenlands product van net iets meer dan 2.000 miljard dollar maar net in de economische top 10 van de wereld.

De komende maanden gaat duidelijk worden hoe de economische toekomst van India eruit ziet. Op vrijdag gaan in enkele staten de stembussen open. De uitslag komt pas op 4 juni naar buiten, omdat het stemcircus zich in fasen door het hele land beweegt.

In de Indiase wet is namelijk vastgelegd dat niemand meer dan twee kilometer moet reizen om zijn stem uit te brengen. Met circa 968 miljoen stemgerechtigden is India de grootste democratie ter wereld.

Indiase roepie: van breekbaar naar oerdegelijk

Omdat het onmogelijk is om voldoende personeel te vinden om alle stembureaus te bemannen, beschermen en controleren, duren de verkiezingen maar liefst zes weken. Modi is behoorlijk favoriet in de aanloop naar de verkiezingen.

Maar op valutamarkten was de afgelopen jaren ogenschijnlijk weinig te merken van een Modi-effect. Ten opzichte van de euro heeft de Indiase roepie sinds de zomer van 2014 circa 20 procent van zijn waarde verloren.

Die waardedaling verhult echter dat de munt er in bijna elk opzicht veel sterker voorstaat dan een decennium geleden. Indertijd had zakenbank Morgan Stanley de roepie nog bij de zogeheten ‘fragile five’ geschaard. Dat was een mandje valuta’s van landen met een groot tekort op de lopende rekening en beperkte buitenlandse reserves.

Onder meer dankzij een opvallend sterke beurs stroomt er de laatste jaren veel geld naar India.

India wil snel achter VS en China aan

De Indiase reserves van vreemde valuta bereikten eind maart een niveau van 646 miljard dollar, het hoogste niveau ooit. De Bank of India gebruikt de grote financiële manoeuvreerruimte om met tactische aan- en verkopen de koersschommelingen van de roepie te dempen.

Ten opzichte van de euro is de munt dit jaar met bijna 4 procent gestegen. En in vergelijking met de dollar daalde de roepie met 0,5 procent.

Die correctie is heel bescheiden in vergelijking met andere valuta uit de opkomende wereld. Als Modi de verkiezingen wint, zijn de Indiase economie en de roepie goed op weg naar een nog grotere rol op het wereldtoneel.

Aan ambitie ontbreekt het in ieder geval niet: het ministerie van Financiën voorspelt dat India met een nationaal inkomen van 7.000 miljard dollar in 2030 op de twee na grootste economie ter wereld is.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.