India heeft Saudi-Arabië voorlopig ingeruild voor Rusland als hoofdleverancier voor ruwe olie. In mei kocht New Delhi een recordvolume aan Russische olie: bijna 2 miljoen vaten per dag. Dat is fors meer dan wat India een maand eerder afnam van Rusland, te weten bijna 1,7 miljoen vaten per dag.

Een vat ruwe olie bevat standaard 159 liter. Bij een levering van z’n 2 miljoen vaten Russische olie per dag in mei aan India gaat het in totaal om 9.858 miljoen liter!

Rusland stootte Saudi-Arabië vorig jaar oktober al van de troon als hoofdleverancier van India, maar momenteel bevindt de oliehandel van Saudi-Arabië met India zich op een dieptepunt.

Sinds februari 2022, de maand dat Moskou begon aan de invasie van Oekraïne, zijn de verhandelde olievolumes tussen India en Saudi-Arabië niet zo klein geweest. Dat komt grotendeels door de fikse kortingen die bondgenoten van Rusland, zoals India en China, kunnen bedingen bij de inkoop van Russische olie.

Door de westerse sancties tegen Rusland is de afzetmarkt voor Russische olie sterk gekrompen. De gemiddelde prijs voor een vat Russische olie was in april ruim 68 dollar (volgens het Indiase ministerie van Handel), de laagste prijs sinds februari vorig jaar.

Bonje tussen Rusland en Saudi-Arabië

Saudi-Arabië is, niet geheel verrassend, behoorlijk ontstemd over de hoeveelheid olie die Rusland op de mondiale markt blijft gooien. Dit drukt namelijk de wereldwijde olieprijzen. Saudi-Arabië wil graag dat de prijs van ruwe olie boven de 81 dollar per vat blijft.

Waarom? Omdat Riyadh - in de woorden van sommige analisten - de olieprijzen zo lang mogelijk hoog wil houden, zodat het land zo lang mogelijk geld kan verdienen. "Saudi-Arabië maakt zich veel zorgen om een mondiale recessie", vertelde energie-analist Stephen Ellis van financiële informatieleverancier Morningstar eerder aan Insider. "Het land probeert daarom optimaal te profiteren van de hoge olieprijs."

Eerder dit jaar besloot olielandenclub OPEC om de olieproductie terug te schroeven om olieprijzen op een relatief hoog niveau te houden. Dit tot ongenoegen van de Verenigde Staten en Europa die te maken hebben met een hoge inflatie en vrezen voor een recessie.

De Russische olie die rijkelijk vloeit richting landen als China en India, ondermijnt echter de doelstellingen van Saudi-Arabië.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zou er momenteel dan ook bonje zijn tussen Riyadh en Moskou. Want, zo schreef Insider eerder, Rusland lijkt zich niet te houden aan afspraken tussen grote olieproducerende landen.

Moskou zou, ondanks een eerdere beslissing van de OPEC+-landen, zoveel mogelijk inkomsten uit de olieverkoop willen halen om de oorlog in Oekraïne te blijven financieren. "De Saudi’s klagen daarover bij de Russen en vragen ze om afspraken over productiebeperking te respecteren”, tekende de zakenkrant op uit de mond van ingewijden.

Niet alleen bedreigt Rusland met het op de markt brengen van veel olie tegen lage prijzen de inkomsten van Saudi-Arabië, ook dwarsboomt Moskou de geopolitieke ambities van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. Want Saudi-Arabië wil als leider van de OPEC-landen laten zien dat het niet meer aan de leiband loopt van westerse bondgenoten.

Geen drastische beslissingen van OPEC verwacht

Dit weekend komen de OPEC-landen opnieuw bijeen. Volgens persbureau Reuters achten analisten de kans klein dat er opnieuw wordt besloten om de olieproductie gezamenlijk terug te schroeven. Het nieuws over het akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond zorgde er vrijdagochtend voor dat olieprijzen licht stegen.

Een vat Brent-olie kostte vrijdag iets meer dan 75 dollar. Dat is iets hoger dan het dieptepunt van 72 dollar per vat eerder deze week. Begin april kostte een vat Brent-olie echter nog 87 dollar per vat.

Lees ook: De machtigste man van Saudi-Arabië licht weer een tipje op van zijn visie op de futuristische megastad Neom, die $1.000 miljard zou gaan kosten