Rusland begint mogelijk eindelijk de pijn te voelen van de verregaande Europese sancties tegen de energie-export die per 5 december van kracht worden. Door het verlies aan inkomsten uit de export van olie naar West-Europa richt het Kremlin zich op olie-export over zee naar Azië. En dan gaat het specifiek om China en India.

Deze twee landen zijn door de strenge internationale sancties tegen Rusland uitgegroeid tot de grootste afnemers van Russische olie. Samen zijn zij goed voor twee derde van alle Russische olie-export over zee. De twee landen eisen daarom grote prijskortingen voor de inkoop van olie uit Rusland, schrijft persbureau Bloomberg.

Afgelopen vrijdag kostte Russische aardolie uit Oreal per vat zo’n 25 dollar minder van Brent-olie uit de Noordzee.

Financiering oorlog Oekraïne wordt krapper

Doordat Russische aardolie steeds goedkoper wordt verkocht, zou het Kremlin volgens Bloomberg iedere maand 4 miljard dollar aan inkomsten mislopen. Dat is een grote klap, aangezien de vraag naar olie en de olieprijzen de afgelopen maanden ook al fors inzakten vanwege zorgen om een mogelijke wereldwijde recessie.

Washington maakt zich weinig zorgen om de grote hoeveelheden Russische olie die India en China inkopen, ook al betalen zij meer dan het door de G7 ingestelde prijsplafond.

"Russische olie wordt straks tegen bodemprijzen verkocht", vertelde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen eerder deze maand tegen persbureau Reuters. "We zijn blij dat India, China en Afrikaanse landen kunnen profiteren van kortingen". Iedere dollar, euro, yuan of roepie die Rusland niet krijgt, is er een die het niet kan gebruiken om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Lees ook: Olieprijs en Aziatische beurzen omlaag: rellen in China die autoriteit van president Xi Jinping ter discussie stellen, baren onrust