• De meeste regio’s in Nederland zijn op economisch gebied hersteld van de klap die het coronavirus heeft uitgedeeld.
  • Op jaarbasis is de regio waar Schiphol onder valt het sterkst gegroeid, maar daarmee is de economie van de Haarlemmermeer nog niet terug op het niveau van vóór de coronacrisis.
  • In delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht is de economie wel groter dan voor de coronacrisis.

De meeste regio’s in Nederland zijn op economisch gebied hersteld van de klap die het coronavirus heeft uitgedeeld. Vooral de opleving van de industrie en de handel hielp de economie op regionaal niveau op of boven het niveau van twee jaar eerder, toen er nog geen sprake was van een pandemie.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De regio Haarlemmermeer kreeg te maken met een diepe terugval doordat er amper vluchten van en naar luchthaven Schiphol mogelijk waren na de eerste wereldwijde golf aan coronabesmettingen.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 kende deze regio juist de sterkste economische groei, van circa 17 procent, doordat er weer meer vliegverkeer is dan vorig jaar.

Op jaarbasis groeien ook delen van Noord-Brabant, Limburg en Flevoland zeer sterk,met percentages van meer dan 10 procent.

Kijk je verder terug vanaf het tweede kwartaal van 2019, dan krijg je een beeld van het herstel ten opzichte van het niveau van voor de coronacrisis.

Bij de helft van alle 52 regio’s waarin het statistiekbureau Nederland opdeelt was de economie in het tweede kwartaal van dit jaar groter dan in het tweede kwartaal van 2019. In veertien andere regio’s lag het niveau gelijk aan dat van voor de coronacrisis. Dit is weergegeven in de onderstaande grafiek.

Bron: CBS
Bron: CBS

Amsterdam en de regio Haarlemmermeer (Schiphol) zijn opvallende achterblijvers gemeten over de periode van twee jaar. Hun economie is nog respectievelijk 8 en 18 procent kleiner dan twee jaar geleden. In de hoofdstad zijn de horeca, cultuursector en toerisme relatief belangrijke pijlers onder de economische activiteit. Deze sectoren zijn hard geraakt door alle maatregelen tegen corona, die deels nog steeds gelden.

In het zuidoosten van Noord-Brabant, het oosten van Zuid-Holland, het westen van Utrecht, Almere en de IJmond staat de economie er het sterkst voor.

LEES OOK: Sterke economische groei, maar geen koopkrachtstijging in 2022, verwacht CPB – en hypotheekrente kan nog langer laag blijven