Huizencrisis voorbij? In de Randstad ja, daarbuiten nog niet helemaal.

De verkoopprijzen voor bestaande koopwoningen zitten in doorsnee weer op of boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak.

Maar het herstel lijkt vooral een Randstedelijke aangelegenheid. Grote delen buiten de de Randstad komen nog niet aan het niveau van tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees ook: Huizenprijs op hoogste niveau ooit? Bekijk hoe het bij jou in de buurt zit »

Huizenprijzen per provincie

Alleen in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland waren de huizenprijzen in het tweede kwartaal hoger dan aan de vooravond van de internationale kredietcrisis. De vier grote steden nemen volgens het CBS het duidelijkst afstand van de prijzen van voor de crisis.

In de andere acht provincies is een bestaande koopwoning nog niet zo duur als voor het uitbreken van de crisis. Drenthe en Friesland zijn het verst verwijderd van het niveau van voor de crisis. In het tweede kwartaal lagen huizenprijzen daar meer dan 6 procent onder die van 2008.

(Klik voor uitvergroting)

Huurmarkt ook in beweging

De drukte op de huizenmarkt in de Randstad straalt ook af op de huurmarkt, waar huurprijzen vooral in Amsterdam en Utrecht hard stijgen, siganleert het CBS.

De huren stegen afgelopen juli gemiddeld met 2,3 procent. Huren worden doorgaans jaarlijks in juli verhoogd. Een jaar geleden was er in juli nog sprake van een gemiddelde huurstijging van 1,7 procent.

De hoofdstad spande de kroon met een gemiddelde huurstijging van 2,9 procent. Utrecht en Den Haag volgden op een gedeelde tweede plek met een gemiddelde stijging van 2,8 procent. Noord-Holland en Utrecht zijn de provincies waar huurders de maandelijkse last het snelst zagen oplopen. In Drenthe stegen de huren het minst.

Het CBS keek ook naar de ontwikkeling van huren over de afgelopen zes jaar. Daaruit blijkt dat huurprijzen de afgelopen jaren in die periode met 18,5 procent zijn gestegen. Dat is veel meer dan gemiddelde stijging van consumentenprijzen, die in dezelfde periode 8,5 procent omhoog gingen.

Dat grote verschil is huurdersorganisatie Woonbond een doorn in het oog. Een akkoord met woningcorporaties in 2015 legde de maximale stijging voor sociale huurwoningen weliswaar aan banden. “Maar door de enorme stijging in eerdere jaren betalen mensen fors te veel”, zegt Woonbond-directeur Paulus Jansen. De belangenorganisatie pleit er ook voor huurverhogingen in de vrije sector aan banden te leggen. Nu mogen verhuurders in dat segment nog zelf bepalen hoe hard de huurprijzen omhoog gaan.

LEES OOK: 4 redenen om je hypotheek online af te sluiten