Er waait een frisse wind door de hotelbranche. In Amsterdam, aan de haven van IJburg, verrijst het eerste Zero Energy-hotel ter wereld: Breeze. Een circulair concept.

Het roept misschien wat vraagtekens op: een hotel dat geen energie verbruikt? Bij een hotel denk je niet meteen aan duurzaamheid.

Ga maar na: airco’s maken vaak overuren, bergen handdoeken moeten elke dag worden gewassen… Wie komt niet in de verleiding om extra lang onder de fijne regendouche te blijven staan als je in een hotel overnacht?

Circulair slapen

Na vijf jaar voorbereiding gaan binnenkort de deuren open voor de eerste proefslapers. Hoe ziet het hotel eruit? Vrijwel alles in de hotelkamers is gemaakt van duurzame materialen: van het kledingrek tot aan de velours kussentjes op het bed.

De chefkok werkt alleen met lokale producten van het seizoen. En als je in de fitnessruimte aan het fietsen bent, kun je via de app van het hotel bijhouden hoeveel energie je opwekt. Een idee met een knipoog, natuurlijk, maar Breeze maakt serieus werk van duurzaamheid.

Inspiratiebron: termietenheuvel

Het idee van Breeze is dat het een volledig energieneutraal gebouw is. Het is het levenswerk van dr. ing. Ben Bronsema, inmiddels 83 jaar oud. Op zijn 75ste promoveerde hij nog op een principe dat hij Earth, Wind & Fire noemt. Het is gebaseerd op zijn fascinatie voor de werking van termietenheuvels.

De kleine beestjes blijken meesters in het controleren van luchtstromen, waardoor de temperatuur in hun onderkomen altijd gelijk blijft.

Bronsema wist dat te vertalen naar een systeem waarbij de elementen wind, water, zon en aarde samenwerken aan de verkoeling en verwarming van het pand. Resultaat: altijd een aangename temperatuur, een gezond binnenklimaat én geen energiekosten.

ING Groenbank krijgt geregeld plannen te zien waarin duurzaamheid een rol speelt bij de bouw of renovatie van een pand. Maar de ambitie die met Breeze is uitgesproken én gerealiseerd, getuigt van moed: volledig energieneutraal.

Ook de overheid stimuleert duurzame investeringen. ING helpt relaties om een Groenverklaring aan te vragen binnen de mogelijkheden van de Regeling Groenprojecten. Bij Breeze was er geen twijfel over mogelijk dat ING op basis van de Groenverklaring een goedkopere financiering kon aanbieden.

Over ING Groenbank

ING Groenbank is 100 procent dochter van ING en financiert al sinds 1996 duurzame projecten met de Groenfinanciering. Dit is een lening met een lagere rente, op basis van een aantal duurzaamheidscriteria van de overheid.

De Groenfinanciering is interessant voor duurzame renovatie van een bedrijfspand, een investering in zonnepanelen of een ander duurzaam project. Want: meer rendement en een mooie stimulans voor duurzaam ondernemen. Ook kan ING Groenbank toegang bieden tot subsidies, waaronder de milieu-investeringsaftrek.

Kijk voor de mogelijkheden op deze website van ING Groenbank.

Dit is een artikel in een reeks over ondernemen van ING Zakelijk. ING Zakelijk is een partnerexpert van Business Insider Nederland.

LEES OOK: Deze 31-jarige Utrechtse maakt sieraden van goud uit oude mobieltjes – per 14-karaats ring 300 telefoons