IKEA’s innovatielab Space10 heeft een woonkamermeubel ontworpen dat, zo te zien, een aantal mensen kan voeden.

Het gaat om de zogeheten Growroom, de Kweekruimte, een bouwpakket van een bolvormige tuin waarin je planten, kruiden en groenten kunt verbouwen.

“De Kweekruimte biedt mensen de mogelijkheid om hun eigen voedsel te verbouwen op een mooie en duurzame manier,” zo schrijven de ontwerpers op Medium.

Hoewel Space10 de ruimte eind 2016 al in de markt zette, hebben de ontwerpers de bouwtekeningen pas onlangs online gezet. Je kunt de instructiehandleiding nu downloaden vanaf website van Space10.

Bekijk hieronder de bouw van de Kweekruimte:


Met de 275 centimeter hoge Kweekruimte kun je binnenshuis planten verbouwen. Je kunt er ook binnenin zitten en de planten bewonderen.

Foto: Alona Vibe

Hoewel de Kweekruimte op de foto's alleen kamerplanten bevat, kun je er natuurlijk van alles in verbouwen zoals fruit, kruiden en groenten.

Foto: Alona Vibe

De Kweekruimte bestaat uit zeventien multiplexbladen en voor de montage heb je een rubberhamer nodig, 500 roestvrijstalen schroeven en een freesmachine.

Foto: Niklas Adrian Vindelev

Je monteert het geheel in slechts zeventien stappen.

Foto: Niklas Adrian Vindelev

De stukken passen in elkaar net zoals de meeste IKEA-meubelen. Met spijkers kan alles verder gezekerd worden.

Foto: Niklas Adrian Vindelev

De eerste Kweekruimte werd in 2016 gebouwd en tentoongesteld op de kunstbeurs Chart in Kopenhagen. De nieuwste versie bevat geen metalen delen meer.

Foto: R Hjortshoj

Het over lange afstanden verschepen van de bouwpakketten zou volgens de ontwerpers mogelijk botsen met het doel van het project, de bevordering van plaatselijke landbouw.

Foto: Alona Vibe

"Lokaal geteeld voedsel is een serieus alternatief voor het wereldwijde voedselmodel. Het reduceert 'voedselmijlen' en de milieubelasting, en laat onze kinderen zien waar ons voedsel vandaan komt", aldus Space10.

Foto: Alona Vibe

LEES OOK: Deze tuktukmaker uit Diemen wil met driewielers doen wat Tesla met auto’s lukte

MIS OOK NIET: Zo wordt een reep Tony’s Chocolonely gemaakt