• Dierentuinmedewerker Seth Falk laat trots zien hoe hij een vitrinekast van IKEA van 199 euro heeft omgebouwd tot een broeikas.
  • Hij plaatste er kweeklampen in, ventilatoren en een vochtigheidsmeter zodat zijn planten er goed in kunnen gedijen.
  • Met de indoor-minikas kunnen Falk en andere plantenliefhebbers tropische planten laten groeien zonder natuurlijk daglicht.

Dierentuinmedewerker en kleine ondernemer Seth Falk is dol op tropische planten. Maar hij woont in een kelder zonder ramen en natuurlijk daglicht, waar dergelijke planten normaal gesproken niet kunnen groeien.

Dus heeft hij een IKEA-kast omgebouwd tot een indoor-minikas waar tropische planten goed in gedijen.

Het is onder plantenliefhebbers een trend om IKEA-kasten om te bouwen tot broeikassen. “Veel plantenliefhebbers gebruiken meubelen van IKEA om broeikassen te maken voor hun planten in huis”, zei Brittany Goldwyn, een vrouw met 80 planten in een zelf omgebouwde broeikas, onlangs in een interview met Insider.

Het Instagram-account @ikeagreenhousecabinet en de hashtag #ikeagreenhousecabinet laten vele voorbeelden zien van mensen die IKEA-kasten hebben omgebouwd voor hun kamerplanten.

Geïnspireerd door het Instagram-account ging Falk aan de gang met de Milsbo-vitrinekast van IKEA van 199 euro.

thumbikea 2
Foto's van voor en na het ombouwen. Met dank aan Inter IKEA Systems B.V.

Falk heeft de kast omgebouwd tot een tropische oase voor zijn planten

Falk kocht alle benodigdheden om de IKEA-kast om te bouwen op Amazon en schat dat hij in totaal 800 dollar heeft uitgegeven aan de upgrades.

Zo heeft hij de Milsbo onder handen genomen:

Stap 1. Falk heeft siliconenkit gebruikt om zes panelen van varenhout vast te lijmen aan de achterkant van de kast. Varenhout komt komt voor in tropische gebieden en houdt vocht vast. Het varenhout verspreidt ook de geur van regenwoud in zijn appartement, zegt Falk.

Stap 2. Falk vulde de ruimtes tussen de panelen met losse boomvarens, waardoor hij ook elektriciteitssnoeren kan verbergen.

panther445_4 2
De pijl wijst naar het varenhout. Foto: Seth Falk

Stap 3. Hij hing kweeklampen boven in de broeikas met superlijm van Gorilla Glue.

Stap 4. Hij verwijderde een van de planken om ruimte te maken voor zijn planten, plakte tochtstrips rond de deuren om de warmte niet te laten ontsnappen en boorde linksboven een gaatje voor de snoeren. Hij heeft boven op de kast een stekkerdoos geplaatst voor de benodigde elektrische aansluitingen.

panther445_2 2
De pijlen wijzen naar de kweeklampen en tochtstrips. Foto: Seth Falk

Stap 5. Falk plaatste vervolgens op verschillende hoogtes miniventilatoren voor luchtcirculatie om schimmelvorming te voorkomen. Hij gebruikt ook een thermometer en een vochtigheidsmeter om de luchtvochtigheid op 80 procent te houden.

In zijn broeikas groeien nu mini-orchideeën, kruidje-roer-mij-niet, alocasia (olifantsoor) en bromelia's, samen met twee boomkikkers en een gekko.

ikea2
Falk met zijn boomkikkertje en zijn tot broeikas omgebouwde IKEA-kast.

Falk zegt tegen Insider dat hij heel blij is met zijn "miniregenwoud" in eigen huis.

Lees meer over IKEA: