• Het in elkaar zitten van IKEA-meubelen levert vaak heel wat stress op.
  • Houtlijm en boormachines kunnen je een hoop tijd en frustratie besparen.
  • Als het allemaal toch dreigt mis te gaan, overweeg dan iemand in te huren om te helpen.

Voor veel mensen is het in elkaar zetten van IKEA-meubels het meest stressvolle deel van de hele IKEA-ervaring.

En bankstellen zijn voor veel mensen extra frustrerend, stelt de website Household Quotes, die bemiddelt tussen huiseigenaren en professionele klussers.

De site heeft 50.000 tweets over IKEA geanalyseerd en komt tot de conclusie dat de helft van alle berichten over bankstellen “tekenen van irritatie” vertoonden. Ook kledingkasten, nachtkastjes en ladekastjes staan hoog op de lijst van meest stressvolle meubelen.

In 1995 schreef Youp van ’t Hek cabaretgeschiedenis met een hilarische sketch over de bij veel mensen zeer bekende frustratie van het in elkaar zetten van een IKEA-stapelbed.


Maar er is een aantal manieren waarop het makkelijker wordt je IKEA-meubelen in elkaar te zetten. Dit zijn een aantal handige tips voor als je binnenkort weer met lichte paniek naar alles wat uit die grote dozen komt aan het staren bent.

Neem eerst alle instructies door

1BAD6FF3 4957 480A A612 AF906CC84B08
Het IKEA-bankstel Färlöv. Foto: Kristen McGowan

De tip om eerst alle instructies door te nemen lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar het kan heel verleidelijk zijn om gelijk bij stap één te beginnen zonder de rest van de handleiding te bekijken.

Doe dat niet en neem alle stappen door voordat je daadwerkelijk begint. Dat helpt om een idee te krijgen hoe het hele proces eruit ziet. In de ideale situatie kan zo'n mentale routekaart ervoor zorgen dat je gelijk opmerkt als er iets misgaat.

Als je eenmaal alle instructies hebt gelezen moet je even diep ademhalen en dan teruggaan naar stap één om te beginnen met bouwen.

Maak geen gebruik van de bijgevoegde hulpmiddelen en koop je eigen gereedschap

GettyImages 1142714883

In de meeste IKEA-dozen zit een set hulpmiddelen, waaronder vrijwel altijd een inbussleutel. Maar die kleine gereedschappen kunnen eenvoudige klussen een stuk ingewikkelder maken dan nodig.

Kijk eerst bij je eigen gereedschap en overweeg te investeren in een nieuwe gereedschapskist als dat niet voldoende blijkt, adviseert blogger Lesly Gregory van rent.com. Zo is een elektrische schroevendraaier volgens haar echt de moeite waard. 

Zo'n schroevendraaier bespaart niet alleen tijd bij het indraaien van de vaak vele tientallen schroeven, maar zorgt er ook voor dat ze stevig vast komen te zitten in het bankstel of andere meubelen.

Een waterpas kan ook een goed hulpmiddel zijn, hoewel je daar ook een waterpas-app op je telefoon voor kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je bankstel of welk meubelstuk dan ook waterpas staat tijdens het hele montageproces. Daarmee voorkom je dat je met een wiebelende bank of kast komt te zitten.

Koop een flesje houtlijm

wood glue
Foto: Vladimir Grigorev/EyeEm/Getty Images

IKEA zet nooit het gebruik van lijm in de instructies, maar houtlijm kan wel helpen bij het in elkaar zetten van meubelen, stelt Deirdre Sullivan van The Spruce.

De lijm maakt de meubelen sterker en voorkomt dat ze gaan wiebelen. Zorg wel dat je de juiste soort lijm koopt.

Bij een aantal IKEA-meubelen wordt gebruik gemaakt van houten plugs, dus kan je een of twee druppels houtlijm in de gaten doen om te zorgen dat ze beter vast komen te zitten.

Je kan voor andere IKEA-meubelen ook lijm gebruiken die bedoeld is voor metaal. Daarmee kan je alles wat je maar wil verstevigen.

Tot slot: er is niks mis mee om iemand in te huren voor hulp

Het kostte Kristen McGowan tien uur om haar IKEA-bed in elkaar te zetten. "Dat ga ik nooit meer doen", zegt de interieurontwerper en contentproducent tegen Insider. Ze heeft zich voorgenomen om bij al haar toekomstige IKEA-aankopen iemand in te huren om de meubelen in elkaar te zetten.

Maar of je nou iemand inhuurt om je te helpen of het toch zelf doet met een schroevendraaier, vergeet niet dat het juist leuk is om je huis in te richten met nieuwe meubelen. Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden.

Lees meer over IKEA: