Druk, druk, druk. Eigenlijk zijn we allemaal druk. Ook ik. Op een willekeurige dag balanceer ik tussen een voltijdbaan, freelance klussen en een actief sociaal leven. Het is voor mij niet ongewoon om elke avond vol te plannen met activiteiten. Mijn agenda staat meestal voor de komende weken vol.

Bovendien maak ik mensen graag blij. Nee zeggen kan daardoor een stuk moeilijker zijn.

Als iemand die elk uur van de dag goed wil benutten, raakte ik geïntrigeerd door het experiment om wat vaker nee te zeggen.

In de loop van de jaren leerde ik om nee te zeggen tegen zaken die mij benauwden, zoals feestjes en evenementen met veel mensen. Hetzelfde geldt voor zaken waarvan anderen vinden dat ik ze moet doen. Keuzes gemaakt uit schuldgevoel pakken doorgaans voor niemand goed uit.

Warren Buffett zei ooit: “Het verschil tussen succesvolle en onsuccesvolle mensen i,s dat degenen die succesvol zijn, tegen bijna alles nee zeggen.”

Ik begon met nee zeggen tegen alle onbelangrijke zaken, dingen die me geen energie gaven of me afleidden van dat wat echt belangrijk is. Tijd is mijn kostbaarste bezit en ik begon steeds meer te genieten van de striktere grenzen die ik stelde.”

Dit zijn een aantal dingen die ik veranderde in mijn leven:

Lees ook op Business Insider


1. Ik houd mijn Facebook-inbox niet meer in de gaten

Er is geen enkele reden voor mij om bereikbaar te zijn. Bron: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Mensen kunnen me op drie verschillende emailadressen bereiken, me appen, een bericht sturen op Instagram, Twitter en Facebook. De enige losstaande app is Facebook Messenger, die ik van mijn telefoon verwijderde. Er is voor mij geen enkele reden om makkelijk bereikbaar te zijn via zoveel verschillende platformen.


2. Ik bekeek mijn Direct Messages op social media slechts twee keer per dag

Ik bekeek mijn Direct Messages op social media minder vaak. Bron: woodpencil/Shutterstock

Ik bekeek minder vaak mijn Direct Messages op social media. Ik voelde me ook niet verplicht om op elk bericht te reageren binnen een redelijke termijn.


3. Ik reageerde niet meer op elk bericht via app, sms of in datingapps.

Ik nam de tijd om op een berichtje te reageren. Bron: Peter Macdiarmid/Getty Images

Tenzij een snel antwoord vereist was, nam ik mijn tijd om berichtjes te beantwoorden. Berichtjes als ‘Hoe gaat het?’ en ‘Wat zijn je plannen?’ zijn attent, maar op geen enkele wijze zit er haast bij.


4. Ik zei nee tegen mensen die me om advies vroegen

Een van de dingen die ik het meest vervelend vind, is als mensen me om advies vragen. Bron: SFIO CRACHO/Shutterstock

Het meest irritant vind ik het als mensen me ‘even om advies vragen’. Tuurlijk, het is een compliment als mensen je benaderen om advies, maar het gebeurt aan de lopende band. Mijn vrije tijd is zo beperkt en de kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde zo kostbaar. Een kop koffie is geen manier van betaling waardoor ik die kennis met iemand deel. Ik moet ook rekeningen betalen.


5. Ik zei nee tegen kleine gunsten

Op een doorsnee dag jongleer ik met een voltijdbaan, freelance klussen en een actief sociaal leven. Bron: Rawpixel.com/Shutterstock

Omdat ik een schrijver ben, denken mensen dat ik op schrijfgebied een manusje-van-alles ben. Ze vragen of ik naar hun sollicitatiebrieven, cv’s, brieven, persberichten en online content kijk.

Het simpele feit dat ik verstand heb van deze zaken betekent niet dat ik er ook plezier uit haal, of dat ik de tijd heb om ze te doen. Er zijn duizenden creatieve projecten waar ik liever aan werk.

Tijdens mijn experiment zei ik nee tegen een verzoek om een cv van 100 woorden te herschrijven en het bekijken van een eerste versie van een artikel. Losstaand kosten deze taken me niet heel veel tijd, maar bij elkaar opgeteld worden het al snel enkele uren, als ik ja had gezegd.


6. Ongevraagde mailtjes beantwoordde ik niet, ik verwijderde ze

In plaats van te drukken op beantwoorden, drukte ik op delete. Bron: Stock_God/Shutterstock

Ik word de hele week door gebombardeerd met ideeën van publicisten. Het zijn er tientallen, de hele dag door. Ik probeer zo vriendelijk mogelijk te zijn, maar er zitten simpelweg niet genoeg uren in een dag om alle mails te beantwoorden. Bovendien zitten er een hoop onbelangrijke dingen tussen.

Ik druk bij onwerkbare ideeën niet meer op de beantwoorden-functie, maar op delete. En weet je wat? Ik voel me niet schuldig. Het is tenslotte puur werk, en tijd is geld.


7. ‘Heb je misschien tips voor als ik op reis ga?’

Omdat ik de ervaring heb, betekent het niet dat ik een doorwrochte advies kan geven. Bron Joana Lopes/Shutterstock

Als mensen me eens niet vragen voor advies of een kleine gunst, dan vragen ze me wel voor aanbevelingen op het gebied van eten en reizen. Normaal help ik graag, omdat ik graag mijn leuke en heerlijke vondsten deel. Het ding is: het kost tijd om een lijst met suggesties op te stellen, omdat ik bij het opstellen van een lijst rekening houd met de interesses van de mensen.

Deze week zei ik nee tegen twee verzoeken voor tips voor uiteten en een voor een vakantie voor een gezin. Degene die het laatste verzoek indiende moet weten dat ik absoluut geen verstand heb van familievakanties omdat ik tijdens mijn eigen vakantie altijd familie probeer te ontlopen.

Nogmaals, omdat ik ergens enthousiast over ben, betekent het niet dat ik een expert ben op dat gebied.


8. Ik zei nee tegen SpongeBob

Ik stopte met het klikken op willekeurige video’s, artikelen, GIF’s en memes. Bron: skyNext/Shutterstock

Ik stopte met het klikken op willekeurige video’s, artikelen, GIF’s en memes. Ik heb geen tijd voor gekke beelden van SpongeBob. Punt.

Na een week van veelvuldig uitdelen van ‘nee’s’, ben ik van plan om dit woord vaker te gebruiken. De vrijgekomen tijd en ruimte in mijn hoofd voelen heel goed. Ik wil meer aandacht schenken aan mijn prioriteiten en mijn vrije tijd beter beschermen. Het gaat niet om jou, maar om mij. Echt waar.