ChatGPT heeft een heel handig hulpmiddel als je een baan probeert te vinden.

De bot kan niet alleen overtuigende sollicitatiebrieven schrijven en een cv oppoetsen, maar dankzij een nieuwe update kan de AI-chatbot ook een baan voor je zoeken.

Omdat bedrijven op verschillende platforms en vacaturebanken adverteren, kan het vinden van de juiste baan een uitdaging zijn. Je moet immers meerdere websites doorspitten en de carrièrepagina’s van bedrijven in de gaten houden.

Hoewel sites zoals LinkedIn het gros van deze bronnen verzamelen, kan het nog steeds voelen alsof je het risico loopt de perfecte baan te missen.

Hier biedt de nieuwe versie van ChatGPT uitkomst.

OpenAI heeft onlangs een versie van de chatbot uitgebracht die werkt op het nieuwste topmodel, GPT-4o, die toegang heeft tot het internet. Hoewel het vorige GPT-4-model van het bedrijf al verbinding kon maken met Bing, was deze optie alleen beschikbaar voor betalende ChatGPT Plus-abonnees.

Op zoek naar een baan

Ik besloot de wervingsvaardigheden van ChatGPT uit te testen.

Ik vertelde de chatbot naar wat voor functie ik op zoek was, legde mijn ervaring uit en stuurde hem op pad.

ChatGPT kwam terug met zes vacatures, die allemaal overeenkwamen met de ervaring die ik had opgegeven in mijn CV. De bot gaf ook een handig overzicht van de belangrijkste kenmerken van elke functie, inclusief locatie, salaris, een korte beschrijving van de verantwoordelijkheden en de datum waarop de advertentie was geplaatst.

De resultaten waren grotendeels accuraat, hoewel het salaris van één vacature iets verkeerd was weergegeven.

ChatGPT op zoek naar journalistieke banen in Londen. Foto: OpenAI

De chatbot gaf ook een paar nuttige tips voor het solliciteren naar de functies en stelde voor dat ik mijn CV op de functie moest afstemmen. Ook moest ik contact zoeken met mensen van het bedrijf via netwerksites zoals LinkedIn.

Nadat ik mijn favoriete vacature had gekozen, vroeg ik ChatGPT om uit te zoeken met wie ik contact moest opnemen bij het bedrijf tijdens mijn sollicitatieprocedure.

De AI gaf me vijf managers en recruiters op de juiste afdeling en schreef zelfs een kort LinkedIn-bericht dat ik kon sturen om mijn sollicitatie op te volgen.

Maar ChatGPT raakte wel een paar keer in de war door zijn eigen taken. In een eerdere test stuurde de chatbot me een baan die ik niet kon terugvinden. Na wat navraag gaf de bot toe dat de baan waarschijnlijk niet echt was.

Ik merkte dat het vragen om volledige hyperlinks te sturen naar de banen de chatbot hielp gerichter te werken. Het onderstreept hoe belangrijk het is om sceptisch te zijn bij de geleverde resultaten en alles goed na te lopen, voordat je gaat solliciteren.

Solliciteren

Het is geen nieuws dat ChatGPT werkzoekenden kan helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief, maar de nieuwe update maakt een wat specifiekere zoektocht mogelijk.

De bot kan ook het web afstruinen om uit te zoeken wie er nog meer in een team zit en voorstellen doen voor vervolgberichten.

ChatGPT schreef zelfs een analyse van hoe goed mijn ervaring aansluit bij de functievereisten, beoordeelde hoe waarschijnlijk het was dat ik de functie zou krijgen en gaf me wat tips om mijn kansen te vergroten.

Gewapend met mijn CV en de functieomschrijving vroeg ik ChatGPT om mijn CV aan te passen aan de functie en een snelle sollicitatiebrief te schrijven.

Binnen een half uur had ik een baan gevonden en was mijn sollicitatie klaar.

Hoewel ik de sollicitatie niet heb ingediend, weet ik precies wat ik moet doen als ik de volgende keer op zoek ben naar een nieuwe baan.

LEES OOK: ChatGPT verbruikt dagelijks evenveel stroom als ruim 70.000 Nederlandse huishoudens…en dat is nog maar het begin van de AI-revolutie