De nieuwe versie van ChatGPT kan meer dan antwoorden genereren op basis van vragen die je intypt. De AI-bot kan kun ook reageren op spraak en visuele signalen. Dus kijken, luisteren en praten.

Startup OpenAI heeft maandag een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

Zo kunnen gebruikers binnenkort een mondelinge vraag stellen, waarna het model volgens OpenAI binnen milliseconden reageert met een antwoord. Daarmee wordt het mogelijk om gesprekken met ChatGPT vloeiender te laten verlopen.

“Het voelt als AI uit de films”, schreef topman Sam Altman in een bericht op de OpenAI-website. “Praten met een computer heeft nooit echt natuurlijk gevoeld voor mij; nu wel.” Het was al mogelijk om te praten met ChatGPT, maar daarbij was er een vertraging.

Het AI-model met de naam GPT-4o, de opvolger van GPT-4, werd gepresenteerd tijdens een livestream. Tijdens een demonstratie wist ChatGPT iemands omgeving te omschrijven. "Hmm van wat ik kan zien lijkt het erop dat je in een soort opname- of productieopstelling staat met lichten, statieven. Misschien ben je je aan het klaarmaken om een video op te nemen of een aankondiging te doen?" vroeg de chatbot met een vrouwelijke stem zich hardop af.

Meer menselijke ChatGPT roept meteen reacties op over romantische relaties met AI-chatbot

De aankondiging van de nieuwe chatbot leidde op sociale media in de VS al snel tot parallellen met de film "Her" uit 2013. Daarin vertolkt actrice Scarlett Johannson de stem van een AI-chatbot waar acteur Joaquin Phoenix verliefd op wordt.

Ook werden er op sociale media grappen gemaakt over een samenleving die een nieuwe stap zet richting het normaliseren van 100 procent digitale metgezellen. Sommigen speculeren dat de mogelijkheid om te flirten met een chatbot de manier kan veranderen waarop mensen aankijken tegen romantiek en relaties.

Meer concreet wordt er in de seksindustrie al actief geëxperimenteerd van innovaties die AI brengt. De Amerikaanse Linda, die werkt als telefoonsekswerker, vertelde Business Insider dat kunstmatige intelligentie door sommigen al wordt ingezet. Ze ziet bijvoorbeeld regelmatig door AI gegenereerde afbeeldingen op profielen van collega's.

"Een chatbot zou handig kunnen zijn om tijdverspillers aan te pakken", zegt Linda. Langzame gesprekken vaak beginnen met een "hallo" en andere beleefdheden die ze liever overslaat. Een chatbot zou kunnen helpen om "die 15 tot 20 dollar aan chatkosten te verdienen door gewoon saaie praatjes te houden."

LEES OOK: China loopt achter op de VS met AI om 4 redenen, volgens de voormalige topman van Google

"