Dit artikel is gebaseerd op een gesprek met Yung-Yu Lin, een ervaren productmanager bij Google in Californië, en door een redacteur van Business Insider opgetekend in de ik-vorm.

Ik werk al twintig jaar lang in de techwereld. Eerst in Taiwan, waar ik vandaan kom, en de laatste acht jaar in de Verenigde Staten.

Ik was software-ontwikkelaar bij internetbedrijf Yahoo in Taiwan en verhuisde in 2014 naar de VS om daar mij Master of Business Administration (MBA) te halen. Na mijn afstuderen heb ik bij Meta, Visa en PayPal gewerkt en momenteel ben ik productmanager bij Google.

In de loop der jaren heb ik een strategie ontwikkeld voor het voorbereiden van sollicitatiegesprekken, die voor mij heel goed werkt. Deze zes dingen doe ik altijd in voorbereiding op een sollicitatiegesprek bij een groot (tech)bedrijf.

1. Oefen gesprekken

Het maakt niet uit wie je bent en hoeveel ervaring je hebt, iedereen is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek.

Het enige dat je daartegen kan doen is oefenen en wennen aan het proces. Daarom geloof ik heilig in 'mock' sollicitatiegesprekken. Om me voor te bereiden op het sollicitatiegesprek bij Google, heb ik gebruikgemaakt van IGotAnOffer.

Ik heb vier oefengesprekken gevoerd, waarbij ik werd gekoppeld aan een andere kandidaat die probeerde een baan te krijgen bij Google. We moesten om en om de rol spelen van werkgever en kandidaat. Dat was een nuttig format, omdat ik niet alleen een tweede paar ogen kreeg dat mijn optreden beoordeelde, maar ook goed kon kijken naar wat mijn partner goed deed en wat niet.

2. Bereid je voor op technische vragen

Als productmanager hoefde ik geen programmeerrondes te doorstaan, zoals voor functies als software-ontwikkelaar of data scientist wel het geval is. Maar er werden wel de nodige technische vragen gesteld, vooral gericht op systeemontwerp.

Je kan met behulp van verschillende websites en boeken technische vragen oefenen. Ik zou daar een of twee weken voor het sollicitatiegesprek even doorheen gaan en ze proberen te beantwoorden.

3. Stuur de recruiter een bericht

Als ik eenmaal door de eerste ronde heen ben, vraag ik de recruiter meestal proactief hoe de tweede ronde eruitziet.

Ik probeer recruiters altijd te zien als partners tijdens het sollicitatieproces. Ik vraag ze altijd of ze me informatie kunnen geven over mijn volgende gesprek en over welke eigenschappen een succesvolle kandidaat moet beschikken.

4. Neem je eigen aantekeningen door

In de laatste 24 uur voor een belangrijk sollicitatiegesprek ga ik geen oefengesprekken meer doen of nieuwe technische vragen opzoeken, om te voorkomen dat ik nog zenuwachtiger wordt.

Ik houd in plaats daarvan een aantekeningenboekje bij, waarin ik na elk echt gesprek of oefengesprek opschrijf wat er goed ging en wat mijn zwakheden waren. Op de laatste dag neem ik die aantekeningen nog even door en probeer ik goed te slapen.

5. Houd het nieuws over het bedrijf bij

Om een goed gesprek te hebben en goed geïnformeerde vragen te kunnen stellen aan het eind van het gesprek, stel ik altijd Google Search-alerts in voor het bedrijf waar ik solliciteer.

Ik kijk altijd wat er de laatste week is gebeurd en of er nieuws of belangrijke ontwikkelingen zijn rond het bedrijf. Ik probeer daar dan altijd een paar vragen over te bedenken, bijvoorbeeld over wat het betekent voor het bedrijf of de sector, en stel die aan het eind van het sollicitatiegesprek.

6. Bereid meer specifieke vragen voor

Een van de belangrijkste redenen dat ik mijn eerste baan bij Meta kreeg was dat mijn manager heel blij was met de vragen die ik stelde. Ze zeiden achteraf tegen me: "Toen we met je aan het praten waren, bleek dat je veel wist van het bedrijf, het business model en de verantwoordelijkheden van het team." Volgens hen zou het onboarden hierdoor makkelijker verlopen.

Deze twee vragen probeer ik altijd te stellen:

  1. Hoe ziet een goede teamspeler eruit?

Daarmee kom je erachter hoe hun teamdynamiek eruitziet en waar je aandacht aan moet besteden om als een goede collega te worden gezien. En je uit daarmee ook je wens om onderdeel te worden van het team.

2. Wat is het meest uitdagende project geweest tijdens jullie tijd bij het bedrijf?

Dat geeft je een idee van hoe groot de uitdagingen kunnen zijn van projecten waar je aan gaat werken. Ook geeft het inzicht in de groeimogelijkheden en de terreinen waar je op gaat werken.

LEES OOK: Als het sollicitatieproces rommelig is, zegt dat vaak ook iets over een bedrijf: let op deze rode vlaggen, volgens een HR-expert