Een cruise is meer dan vakantie – het is een lifestyle.

Ik kwam daar achter in april 2022, toen ik aan boord ging voor mijn eerste reis op zee ooit op een van de grootste cruiseschepen ter wereld: The Wonder of the Seas van Royal Caribbean.

Meerdere passagiers met wie ik sprak vertelden dat ze altijd op cruise gaan tijdens hun vakanties. En ze kiezen keer op keer voor dezelfde cruisemaatschappij. Deze doorgewinterde cruisegangers zeiden dat ze inmiddels wel honderden nachten hebben doorgebracht op zee.

En het gaat niet om een klein groepje mensen. Volgens Cruise Lines International Association zullen er in 2024 bijna 36 miljoen mensen op een cruise gaan.

Tijdens mijn eerste cruise kon ik zien waarom reizen op een luxe schip zo populair is. Het is heel speciaal om wakker te worden midden op de oceaan. Maar aan de andere kant kwam ik ook tot de conclusie dat een cruise niks voor mij is, vanwege de slapeloze nachten op de ruwe zee, de lawaaiige kinderen en het gebrek aan interessante activiteiten.

Tweede cruisevakantie was een succes

Een jaar na mijn eerste cruise besloot ik het opnieuw te proberen, maar dit keer op een ander soort schip en met andere reizigers. Ik stapte aan boord van de Valiant Lady van Virgin Voyages voor een luxe 7-daagse reis met alleen volwassenen op de Middellandse Zee.

Ik hoopte dat een schip met allerlei luxe voorzieningen, zonder kinderen aan boord en activiteiten gericht op volwassenen mij van gedachten zou veranderen. En dat bleek inderdaad het geval te zijn.

In de slideshow hieronder belicht ik de verschillen tussen de twee cruisevakanties.

Hoe een groot cruiseschip met kinderen verschilt van een kleinere boot met enkel volwassenen

LEES OOK: Ik werkte 6 jaar lang op cruiseschepen: dit zijn de 5 beste en 5 slechtste hutten om te boeken