Vanaf dinsdag 6 november is de OnePlus 6T ook in Nederland te koop. Hij kan goed concurreren met veel duurdere smartphones.

Collega’s van me kopen de mooiste smartphones en geven daarvoor 600 euro of meer aan uit, sommige zelfs meer dan 1.000 euro.

Maar ik heb sinds iets meer dan een week een OnePlus 6T van 589 euro met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte, en het lijkt wel alsof ik valsspeel met een telefoon waarvan het basismodel slechts 559 euro kost en die net zo goed presteert als alle andere toptelefoons die ik dit jaar heb geprobeerd.

Iets dat zo goed is, kan niet zo veel goedkoper zijn. Toch?

Om eerlijk te zijn heb ik niet betaald voor de OnePlus 6T, want het was een recensie-exemplaar dat OnePlus naar me toe heeft gestuurd. Maar ook als ik 559 tot 589 euro van mijn eigen geld aan de OnePlus 6T had besteed, zou ik het gevoel hebben gehad iets te weten dat mensen om me heen niet weten, en dat ik ergens mee wegkwam waar ik niet mee weg zou moeten kunnen komen.

Zo is het om de OnePlus 6T te gebruiken:


De OnePlus 6T is niet langzamer dan de topsmartphones van 2018.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De OnePlus 6T draait op dezelfde Qualcomm Snapdragon 845-chip als de meeste Android-topmodellen die 650 euro of duurder zijn, zoals de Samsung Galaxy S9 Plus, Google Pixel 3 XL, LG V40 en LG G7. Dat betekent dat het besturingssysteem Android en alle apps net zo goed werken op de OnePlus 6T als alle andere topmodellen die op Android draaien en 650 euro of meer kosten.

Uit eigen ervaring kan ik zelfs zeggen dat OnePlus-telefoons iets sneller zijn dan de andere toptelefoons die op Android draaien. Dat komt waarschijnlijk doordat OnePlus boven op Android gebruikmaakt van een relatief dunne "skin" - een extra laag software die boven op Android draait voor extra toepassingen en designelementen.

Het heeft waarschijnlijk ook te maken met het extra RAM-geheugen dat OnePlus-telefoons over het algemeen hebben ten opzichte van de meeste Android-telefoons. De OnePlus 6T heeft 6 GB tot 8 GB RAM, en zit daarmee aan de ruime kant in vergelijking met smartphones in het algemeen.

Door dat extra RAM-geheugen kunnen er meer apps worden opgeslagen in het kortetermijngeheugen van de telefoon, waardoor er makkelijker en sneller geschakeld kan worden tussen de apps die je vaak gebruikt.

Maar hoe dan ook is de OnePlus 6T net zo snel of misschien wel sneller dan de Android-concurrenten. Het is moeilijker de prestaties te vergelijken met iPhones aangezien die draaien op eigen chips en het eigen besturingssysteem van Apple. Maar de OnePlus 6T voelt absoluut niet langzamer dan de nieuwste generatie iPhones.


Hij ziet er net zo goed uit als alle andere.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Ondanks de lagere prijs heeft OnePlus niet bezuinigd op het design, integendeel. De OnePlus 6T heeft een mooi design van metaal en glas, ziet er uniek uit en voelt ook zo aan.

De glazen achterkant is bijvoorbeeld mat afgewerkt en dat ziet er naar mijn mening veel mooier uit dan een glanzende achterkant van glas. Alleen Pixel 3-smartphones hebben een vergelijkbare afwerking aan de achterkant, maar Google kwam daar later mee. OnePlus had het matglas al bij het vorige OnePlus 6-model.

Aan de voorkant zitten net zulke kleine bezels (randen om het scherm), en misschien wel kleinere dan bij andere smartphones. Zelfs het druppelvormige ontwerp van de notch (inkeping) is elegant en onopvallend.


De OnePlus 6T heeft een van de grootste schermen van alle smartphones.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business INside

De OnePlus 6T heeft een scherm van 6,4 inch en dat is net zo groot of groter dan de grotere modellen smartphones die op dit moment op de markt zijn, zoals de Galaxy S9 Plus, Google Pixel 3 XL, LG G7 en LG V40. Die grotere modellen zijn over het algemeen duurder dan de standaardmodellen.

Maar de OnePlus 6T heeft een groot scherm voor een lage prijs, zelfs lager dan die van een aantal modellen met een kleiner scherm.


De camera is net zo goed als die van andere smartphones, maar wel met minder toepassingen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Ik ben net zo enthousiast over de camera van de OnePlus 6T als over camera's van andere telefoons. Op de camera's van de Google Pixel 3-telefoons na, want dat zijn de allerbeste.

Met de OnePlus 6T krijg je alleen niet zo veel cameratoepassingen als je zou krijgen bij een duurdere smartphone. Zo is er bijvoorbeeld geen optische zoomlens om betere close-ups te kunnen maken, zoals je wel vindt op de Galaxy S9 Plus. Ook is er geen ultra-groothoeklens, zoals op de LG G7. En dan zijn er ook nog telefoons die alle drie typen lenzen hebben, dus de normale hoek, de ultra-groothoek en de zoomlens, zoals de LG V40.

De OnePlus 6T heeft een tweede lens, maar die wordt uitsluitend gebruikt om te helpen het effect van een onscherpe achtergrond te bereiken in de portretmodus. Die lens doet niks anders. Maar ondanks die speciale lens voor het 'blurren' van de achtergrond, laat de OnePlus 6T je niet zelf instellingen doen voor de scherpte van de achtergrond tijdens of na het maken van een foto in de portretmodus.


Ik kan net zulke selfies maken als de meeste smartphones, maar er zijn twee Android-telefoons die extra toepassingen hebben voor selfies die de OnePlus 6T niet heeft.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Ik neem niet zo heel vaak selfies, maar ze zien er net zo goed uit als die van de meeste andere betere Android-telefoons.

Maar twee Android-modellen hebben extra toepassingen voor selfies die erg nuttig zijn. De LG V40 en Pixel 3 hebben een tweede ultra-groothoeklens voor selfies waardoor je meer mensen en meer van de omgeving op een selfie kunt krijgen.


En er zijn wel meer toepassingen die de OnePlus 6T niet heeft, en duurdere smartphones wel.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Je kunt een volledige lijst bekijken van toepassingen die dure smartphones wel hebben en de OnePlus 6T niet.

Maar dit zijn de belangrijkste zaken die ontbreken op de OnePlus 6T ten opzichte van andere topmodellen:

  • Geen draadloos opladen
  • Geen officiële certificering voor waterdichtheid
  • Een schermresolutie van 1080p ten opzichte van het technisch scherpere 1440p van de beste Android-telefoons
  • Geen stereospeakers

Maar als iemand die de grootste en beste smartphones van 2018 heeft gebruikt, kan ik niet zeggen dat ik ook maar één van die toepassingen heb gemist bij het gebruiken van de OnePlus 6T.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Bij het gebruiken van de OnePlus 6T heb ik geen van de hierboven genoemde toepassingen echt gemist. Natuurlijk zou een 2x optische zoomlens leuk zijn geweest en klinkt die ene speaker van de OnePlus 6T niet zo goed als de stereospeakers van andere telefoons. Maar ben ik bereid daar 200 euro extra voor te betalen? Of voor een van de andere hierboven genoemde toepassingen? Nee.

De enige smartphone die ondanks zijn hoge prijs van 1.149 euro erg aantrekkelijk voor me is, is de Google Pixel 3 XL. Die neemt van alle smartphones echt de beste foto's. En nu ik de Google Pixel 3 XL niet meer gebruik, heb ik altijd een stemmetje in mijn hoofd als ik foto's aan het nemen dat zegt dat ze nooit zo goed kunnen worden.


De OnePlus 6T is het best bewaarde geheim van de smartphonewereld.

Als ik de OnePlus 6T zelf zou hebben gekocht, zou ik het gevoel hebben de juiste keuze te hebben gemaakt. Ik zie de noodzaak niet om meer dan 700 euro te betalen voor een scherper beeldscherm, draadloos opladen of een officiële certificering voor waterdichtheid.

Natuurlijk spreek ik niet namens mensen die heel specifieke toepassingen van andere telefoons wel erg belangrijk vinden. Als dat het geval is kun je beter niet de OnePlus 6T kopen en kun je beter gaan kijken naar de Pixel 3-telefoons, de Galaxy S9-telefoons, de LG G7/V40, en de iPhones XR en XS.


Prijzen van de OnePlus 6T in Nederland

De hier besproken telefoon OnePlus 6T met 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte kost in Nederland 589 euro. Een model met 6 GB RAM en 128 GB opslagruimte kost 559 euro. Het duurste model OnePlus 6T heeft 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte en kost 639 euro. De verkoop in de Benelux begint deze dinsdag 6 november.

LEES OOK: De OnePlus 6T kost in Nederland €559 en is daarmee nu echt geen middenklasse-smartphone meer