- Gabrielle Gerbus begon in april 2019 als freelance copywriter en eindredacteur, waarna ze ook merkstrategieën begon aan te bieden.
- Ze werkt ook met AI, de technologie waar veel van haar vakgenoten juist bang voor zijn.
- Gerbus reist de wereld over terwijl ze freelancet en is vooral in Californië en Thailand.
- Lees ook: Geen ChatGPT, maar FraudGPT: cybercriminelen gebruiken AI-chatbot om mensen op te lichten
Gabrielle Gerbus is een 28-jarige freelancer uit Los Angeles. Insider heeft haar verdiensten kunnen controleren met de betreffende documentatie.
Ik heb altijd gedroomd van een carrière als freelancer, zodat ik zelf mijn tijd kan indelen. Maar ik vond het lastig om uit het bedrijfsleven te stappen hield er ook een aantal misvattingen over freelancen op na. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik minimaal 20 jaar ervaring zou moeten hebben.
Ik werkte als een content- en brandmanager en copywriter voor een klein B2B techbedrijf. Ik leerde veel in een korte tijd.
Ik begon met een profiel op Fiverr, een platform voor freelancers
Ik begon met waar ik goed in was, wat merktaal, copywriting en copy-editing was. De drie pakketten die ik in april 2019 aanbood waren dan ook: een pitch of een merk statement voor 15 dollar (14 euro) of het redigeren van 3.000 woorden voor dezelfde prijs.
Ik werkte zo'n 5 uur per dag voor klanten via het platform Fiverr - voor m'n dagelijkse werk, in de lunchpauze en na het werk.
Lees ook: Deze 3 artiesten hebben hun baan bij een supermarkt, callcenter en universiteit opgezegd – zo werden ze succesvol met hun muziek op Fiverr
Zodra ik hiermee evenveel zou verdienen als met mijn normale werk, dan zou daarmee stoppen, hield ik mezelf voor. Binnen twee maanden was het zover.
In mei 2019 heb ik mijn baan opgezegd en begon ik de wereld over te reizen met mijn vriend. Ondertussen bleef ik freelancen.
Ik speelde in op wat de klant wilde
Klanten waar ik vaker voor werkte, begonnen te vragen of ik ook de copywriting en de content voor hun website kon maken, inclusief het maken van logo's en de merkidentiteit.
Het drong al snel tot me door dat ik op de vraag moest inspringen als ik wilde groeien. Ik wilde ervoor zorgen dat klanten zolang mogelijk bleven als ze het eenmaal fijn vonden om met me te werken. Alleen had ik geen ervaring met het ontwerpen van websites.
In de herfst van 2019 huurde ik wat mensen in om wat freelance werk voor me te doen. Een daarvan was mijn neef, die grafisch ontwerper is. In 2020 kwam daar een web developer bij die ik kende. Daarna, in oktober 2020, werd het tijd voor een virtuele assistent die me kon helpen met mijn administratie.
Dat hield in dat ik veel grote projecten op veel verschillende vakgebieden kon aannemen. Klanten vroegen me om merktaal, logo-ontwerp, of zelfs een online winkel. En ik werkte met ze om hun SEO copywriting en keyword research op orde te krijgen.
Naar klanten was ik transparant over het feit dat ik met externe mensen werkte. Aan het eind van 2020 had ik een team van vier tot vijf mensen.
Ik betaal mijn freelancers tussen de 20 dollar per uur (ongeveer 18 euro) voor administratieve taken en 70 dollar (ongeveer 64 euro) per uur voor web development. Ze werken allemaal tussen de 10 en 20 uur per week voor me.
Ik ging met auteurs werken
Binnen vier maanden begon ik met het redigeren van boeken, waaronder romans en memoirs.
Een van mijn klanten is een bestsellerauteur. In de afgelopen 2, 5 jaar heb ik haar geholpen met het redigeren van vijf boeken. Ik heb haar ook geholpen met haar merkstrategie en het ontwerpen van de boekcovers. Ook hielp ik haar met het publiceren van de boeken op bijvoorbeeld Amazon, en haar socialmediastrategie.
Klanten vragen met om hun door AI-gegenereerde teksten te redigeren
Toen ChatGPT vorig jaar november beschikbaar werd voor het grote publiek, merkte ik direct een grote verandering. Klanten begonnen me te vragen of ik ook door AI-gegenereerde teksten redigeerde.
Daar kon ik of over gaan klagen en mijn omzet zien dalen, of ik kon uitvogelen hoe ik het beste met dit nieuwe ding aan de slag kon.
Ik ontdekte een nieuwe markt van kleine bedrijven wiens eigenaren AI gebruiken om teksten te genereren, maar zich zorgen maken dat deze content door zoekmachines wordt afgestraft. Of ze willen voorkomen dat websites en blogs robotachtig overkomen.
Ik gebruik tools om plagiaat te ontdekken in AI-gegenereerde teksten van klanten
In het begin wilden klanten vooral dat ik hun AI-teksten minder kunstmatig en menselijker liet klinken. Ik had klanten die hun e-books met AI schreven, maar dat werkt niet altijd even goed. Het redigeren van AI-teksten kost meer tijd en werk dan het redigeren van teksten geschreven door mensen. Het leidt er vaak toe dat hele teksten herschreven moeten worden.
Nu tools als Originality.AI, een website waarmee AI-plagiaat opgespoord kan worden in marketingteksten, populairder zijn geworden, vragen klanten me hiermee aan te tonen wat het verschil is tussen de AI-tekst en de door mij bewerkte tekst.
Ik laat ze bijvoorbeeld zien dat hun AI-blog volgens de tool 100 procent AI-gegenereerd is, terwijl de door mij bewerkte tekst slechts 10 tot 15 procent scoort.
Ik reken meer voor AI-gegenereerde teksten
Op dit moment vraag ik 100 dollar (ongeveer 92 euro) voor het redigeren van teksten tot 3.500 woorden, of 300 dollar (ongeveer 276 euro) voor 10.000 woorden. Ik vraag bijna het dubbele voor door AI gegenereerde teksten, want dat is veel meer werk. De prijzen voor het redigeren van AI-teksten starten bij 100 dollar voor 2.000 woorden.
Ik kan het zien als een tekst door een mens is geschreven. Zelfs met woordkeuzes die niet altijd even goed zijn, loopt de tekst nog steeds zoals een mens zou denken.
Een AI-tekst kan goed geschreven zijn, maar de zinsopbouw is vaak erg simpel en er mist veel variatie in de tekst. Ik kan vaak zien welke trefwoorden de klant heeft gebruikt in de prompt. Die komen buitensporig vaak voor in de gegenereerde tekst.
De zinnen en paragrafen zijn ook vaak dezelfde lengte, iets wat mensen bijna nooit doen. En als klanten wat eigen persoonlijkheid in hun teksten willen krijgen door de prompts wat aan te passen, klinkt de AI-tekst al snel te positief.
Als een klant mij vraagt om een tekst te schrijven, doe ik dat zelf. Ik gebruik hier geen AI voor. Maar ik gebruik het wel voor andere taken. Ik kan het bijvoorbeeld gebruiken om ideeën te genereren voor onderwerpen voor blogs. Ik heb nog niet besloten hoe ik dat kan aanbieden, want dat gebeurt tot nu toe alleen als de klant hiernaar vraagt.
Ik breng vijf maanden per jaar door in Thailand
Hoewel ik mijn eigen content- en redigeerbedrijf genaamd Incubix startte, werk ik nog steeds voornamelijk op Fiverr. Sinds 2019 heb ik daar 244.000 dollar (224.000 euro) aan omzet gedraaid. Vorig jaar verdiende ik 69.600 dollar (64.000 euro) en dit jaar heb ik tot nu toe zo'n 33.200 dollar (30.500 euro) verdiend.
Ik werk zo'n zes uur per dag, naast het werk wat mijn freelancers doen. Wat ik het fijnst aan mijn werk vind, is dat ik op een willekeurige dinsdag kan besluiten om niet te werken als ik daar geen zin in heb. In de zomer werkte ik bijvoorbeeld maar twee uur per dag. Zo kon ik de rest met mijn familie doorbrengen.
Freelancen heeft mijn leven veranderd. Ik geloofde dat als ik wilde werken en reizen, ik een baan als fotograaf voor National Geographic moest hebben, of dat ik reisdocumentaires moest gaan filmen. Nu breng ik zo'n vijf maanden per jaar door in Thailand. Het leven is daar goedkoper en ik ben bezig om er een huis te bouwen.