De IJslandse budgetluchtvaartmaatschappij WOW air staakt al haar activiteiten, zo meldt zij op de website. Eerder werden de vluchten van het noodlijdende bedrijf tijdelijk uitgesteld. WOW air vliegt dagelijks tussen Schiphol en Reykjavik.

Onduidelijk is hoeveel Nederlanders getroffen zijn door de stap van WOW.

De maatschappij was sinds dinsdag met potentiële investeerders in gesprek. Onder meer een fusie met rivaal Icelandair werd besproken, maar dat kwam er niet van. Passagiers wordt aangeraden om beschikbare vluchten bij andere maatschappijen te onderzoeken.

Het is nog onduidelijk of WOW een doorstart kan maken. Het bedrijf verkeerde al enige tijd in financiële problemen en liet eerder deze week weten dat het een akkoord had bereikt met schuldeisers. Topman Skúli Mogensen spark met hen af dat de schulden konden worden omgezet in aandelen.

Zo won hij wat tijd, maar dat was niet genoeg. “We hebben geen tijd meer en het is helaas niet gelukt om nieuwe financiering voor het bedrijf te vinden”, schreef Mogensen aan zijn personeel. “Ik zal het mezelf nooit vergeven dat ik niet eerder actie heb ondernomen.”.

WOW werd in 2011 opgericht en voerde haar eerste vluchten uit in mei 2012. Afgelopen jaar vervoerde het bedrijf 3,5 miljoen passagiers. De luchtvaartmaatschappij met haar opvallende paarse vliegtuigen had zo'n duizend man personeel in dienst. Vanuit Reykjavik voerde het bedrijf vluchten uit naar twintig Europese bestemmingen en zes locaties in Canada en de Verenigde Staten.

Tickets van WOW waren ultragoedkoop. Zo bood WOW tickets aan om te vliegen vanuit onder meer Amsterdam naar New York en terug, voor minder dan 500 euro.

Toch lever je daar ook een hoop voor in: in een recensie schreef Business Insider eerder dat je voor de stuntprijs niet op extra's kan rekenen. Waar het bij andere maatschappijen gebruikelijk is om bij trans-Atlantische vluchten eten te krijgen, moet je dat bij WOW aan boord kopen. Ook is er geen entertainmentsysteem maar heb je de optie om een iPad te huren tijdens de vlucht.

Lees meer over WOW: