Oud-directeur-generaal van wereldhandelsorganisatie WTO en voormalig EU-commissaris Pascal Lamy waarschuwt dat Ierland mogelijkerwijs noodhulp nodig heeft in geval van een no-deal Brexit.

De Ierse republiek zou zo ernstig beschadigd kunnen worden door het Verenigd Koninkrijk wanneer het land de EU verlaat, dat het steun en noodhulp vanuit Brussel nodig heeft, aldus Lamy afgelopen zondag op de Ietse omroep RTÉ.

“We moeten dit voor ogen houden. Ierland wordt het hardst geraakt door een Brexit, zowel kwantitatief als proportioneel en de EU moet dan ook solidair zijn”, zegt Lamy, die acht jaar lang wereldhandelsorganisatie WTO aanstuurde.

Lamy’s waarschuwing komt op een moment dat de onderhandelingen dermate stroef verlopen dat een no-deal Brexit geen onwaarschijnlijke uitkomst is. Tenzij het VK of de EU inbindt wat betreft de harde Noord-Ierse grens.

lamy

Foto: Pascal Lamy in Davos in 2013. Bron: REUTERS/Pascal Lauener

Volgens Lamy komt er ook de nodige onenigheid tussen het VK en de EU over wie de Ieren van hulp gaat voorzien wanneer die zo hard geraakt worden door de Brexit.

"Die discussie zal er hoe dan ook komen, maar uiteindelijk zullen we ons erop moeten voorbereiden", aldus Lamy. "Natuurlijk zullen er mensen zijn die zich afvragen waarom wij moeten opdraaien voor het Britse onvermogen om tot een overeenkomst te komen."

Een harde grens is onvermijdelijk

Lamy zei ook dat een harde grens "onvermijdelijk" is bij een no-deal en dat hoewel sommige Europeanen "niet in staat zullen zijn om de complexiteit van de Ierse grens te bevatten" de EU die ten koste van alles zal verdedigen in de Brexitonderhandelingen.

"Als er geen afspraken komen over toekomstige handel en het VK in maart volgend jaar toch de EU verlaat, dan moet er een oplossing gevonden worden voor de Ierse grens. De meeste Europeanen zijn niet op de hoogte van de geschiedenis en de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland."

"Maar genoeg Europeanen begrijpen ook dat de kwestie extreem gevoelig ligt. Ik denk niet dat de kans bestaat dat de EU de Ieren aan hun lot overlaat."

Leo Varadkar Jean-Claude JUncker

Foto: Taoiseach Leo Varadkar en Jean-Claude Juncker. Bron: REUTERS/Francois Lenoir

Varadkar heeft "alle vertrouwen" dat een overeenkomst bereikt wordt

De Ierse Taoiseach Leo Varadkar zei vorige week er alle vertrouwen in te hebben dat een Brexitdeal gesloten gaat worden. Desondanks stippelt Ierland verschillende scenario's uit voor alle mogelijke uitkomsten, inclusief een no-deal.

Zondag nog zei de Noord-Ierse eerste minister Peter Robinson dat de Anglo-Ierse relaties voor "eeuwig veranderd" zijn als gevolg van de Brexit en dat Noord-Ierland mogelijk samengaat met de Ierse republiek.

In een speech aan de MacGill Summer School zei Robinson: "Er is een duidelijke notie van de constitutionele positie van Noord-Ierland en de wisselwerking tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland."

"Aan die boom schudden, betekent dat er ook veel uitvalt."

LEES OOK: Toch een no-deal Brexit? Dan staat het Britse leger klaar met voedsel, medicijnen en brandstof