• Met de invoering van de Europese ‘id-wallets’ moeten al onze belangrijke gegevens straks op één digitale plek worden opgeslagen.
  • Dit moet het mogelijk maken om online eenvoudig je identiteit te laten verifiëren, zonder dat je overal gegevens moet achterlaten.
  • De Nederlandse versie van deze id-wallet wordt ‘open source’ en decentraal, aldus staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering tegen techplatform AG Connect.
  • Lees ook: Cybercriminelen gebruiken maar een paar manieren om je te hacken: zo voorkom je dat

Je rijbewijs, diploma’s en verzekeringen allemaal op één digitale plek. Dat is het idee achter de invoering van de Europese ‘id-wallets’, die het mogelijk moeten maken om online eenvoudig te identiteit te laten verifiëren, zonder dat je overal je gegevens moet achterlaten.

Aan de Nederlandse versie van deze wallet wordt al gewerkt, zo maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering bekend in een gesprek met techplatform AG Connect. Van Huffelen wil in 2023 al een eerste proefversie van de wallet werkend hebben, twee jaar voor de deadline van de Europese Unie.

De software die dit mogelijk maakt is ‘open source’. Dat betekent dat de broncode door iedereen is in te zien. Daarnaast wordt de data van Nederlanders decentraal opgeslagen. Dit met instemming van kritische experts, waaronder Bart Jacobs, die blij zijn dat de data niet in handen komen van één grote commerciële partij.

LEES HIER het hele verhaal bij AG Connect: Nieuwe details bekend over Nederlandse id-wallet: ‘open source en gedecentraliseerd’