• De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai introduceert naar verluidt later dit jaar een volledig elektrische variant van de kleine Casper cross-over voor Europa.
  • Volgens de marketingdirecteur van Hyundai in Frankrijk verschijnt de Casper EV voor zo’n 20.000 euro op de markt.
  • De auto zou een goedkoper LFP-accupakket krijgen, waarmee hij tot 300 kilometer op een volle accu moet halen.
  • Lees ook: Is het verstandig om in 2024 een tweedehands elektrische auto te kopen?

Hyundai zou plannen hebben om dit jaar nog een volledig elektrische variant van de Casper, een mini cross-over die alleen in Zuid-Korea te krijgen is, in Europa uit te brengen. Volgens de eerste berichten zou deze vierwieler minder dan 20.000 euro gaan kosten, meldt Automotive News Europe.

De Hyundai Casper EV zou volgens anonieme bronnen gepland staan voor een Europese marktintroductie in het derde kwartaal van dit jaar. Hij zou voor het eind van het jaar nog op het Europese asfalt moeten verschijnen. Daarbij liet het Franse hoofd van Marketing van Hyundai tegenover het Franse Auto Moto vallen dat dit voor rond 20.000 euro gaat gebeuren.

De kleine Casper zou daarmee het vijfde volledig elektrische model in het aanbod van Hyundai worden, naast de Kona, Ioniq 5, Ioniq 6 en Nexo. De nieuwe stekkerauto zou de strijd aan moeten gaan met de huidige goedkopere EV’s zoals de Dacia Spring, die nu net geen 22.000 euro kost.

De Zuid-Koreaanse krant Chosun Daily beweert dat de productie van de auto in juli van start gaat in de Gwangju-fabriek. Het kleine karretje wordt voorzien van een goedkoper LFP-accupakket, waarmee hij tot 300 kilometer ver moet komen op een volle lading. 

De Europese versie van de Casper zou al gespot zijn in Zweden, waar hij wintertests doorloopt. Deze variant meet zo’n 25 centimeter langer dan de Koreaanse versie, omdat wij Europeanen graag wat meer ruimte in onze auto’s hebben.

In Zuid-Korea wordt de Casper nu verkocht als normale auto met een 1-liter driecilinder benzinemotor. Hij rolt op hetzelfde platform als de Hyundai i10 die ook in Nederland te verkrijgen is. De benzine-variant van de Casper is overigens niet gepland voor Europa.

Hyundai zou Volkswagen, Renault en Tesla kunnen verslaan op prijs met elektrische auto

Als Hyundai het inderdaad voor elkaar krijgt om de Casper EV dit jaar nog in Europa te introduceren, gaat het aan kop in de race naar goedkopere elektrische auto's, waar ook Volkswagen, Renault en Tesla aan deelnemen. Allemaal hebben ze aangekondigd om vanaf 2025 met elektrische auto’s van minder dan 25.000 euro op de markt te komen.

Alleen bij Renault lijken de plannen relatief vast te staan. De geplande Renault Twingo EV zou in 2025 daadwerkelijk op de markt moeten komen. De plannen van Tesla zijn altijd lastig vast te pinnen, aangezien deze doorgaans uitlopen.

Volkswagen heeft al aangegeven dat het pas in mei van 2026 in plaats van 2025 met de productie van een goedkopere elektrische auto begint. Het bedrijf geeft aan dat het wat terughoudender opereert nu de vraag naar EV’s lijkt af te nemen.

Tegelijk zou de introductie van de elektrische Casper een poging zijn om de klanten van kleinere Hyundai-modellen, zoals de i10 en i20, aan zich te binden. De Casper EV zou beide modellen kunnen vervangen, zegt CEO Michael Cole van Hyundai Motor Europe tegenover Automotive News.

LEES OOK: Restwaarde van elektrische auto’s valt lager uit dan verwacht: leaseprijzen kunnen daardoor gaan stijgen