Op de hypotheekmarkt is een uitzonderlijke situatie ontstaan: de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast en de variabele hypotheekrente zijn bijna even hoog.

Normaliter liggen de rentes die voor langere tijd vaststaan, een stuk hoger dan de variabele hypotheekrente. Immers, meer zekerheid over de duur van de rentevaste periode heeft meestal een hogere prijs. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoe hoger de rente.

Maar die wet gaat nu even niet op. Althans, bijna niet. Afgelopen week schroefden geldverstrekkers hun vaste hypotheekrentes een tikkeltje naar beneden bij, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep. Tegelijk waren er geldverstrekkers die met een iets grotere stap van gemiddeld 0,35 procentpunt hun variabele hypotheekrente verhoogden. Daardoor liggen de gemiddelde rente voor 10 jaar vast en de variabele rente zeer dichtbij elkaar, zo toont de onderstaande tabel Van Bruggen Adviesgroep.

Bron: Van bruggen Adviesgroep
Bron: Van bruggen Adviesgroep

Te zien is dat de gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG-verzekering, waarmee huizenkopers onder voorwaarden beschermd zijn tegen een restschuld, afgelopen week uitkwam op 4,08 procent, tegenover 4,16 procent voor 10 jaar vast.

Bij de rentes voor hypotheken die 100 procent marktwaarde bedragen (zonder NHG) is het verschil nog kleiner. De gemiddelde variabele hypotheekrente kwam afgelopen week uit op 4,59 procent, tegenover 4,61 procent voor 10 jaar vast.

Momenteel is 10 jaar vast de populairste rentevaste periode. Bij nieuwe hypotheekaanvragen kiest ruim de helft van de aanvragers voor 10 jaar vast, blijkt uit gegevens van HDN, een grote leverancier van hypotheeksoftware.

Hypotheekrente: variabel versus vast

De meeste huiseigenaren willen voor langere tijd zekerheid over hun maandlasten. Een variabele rentevaste periode wordt doorgaans gekozen, juist vanwege de lagere rente, waardoor uiteraard ook de maandlasten lager uitvallen. Maar die vlieger gaat nu nauwelijks op.

Een andere reden waarom een variabele rente aantrekkelijk kan zijn, is de flexibiliteit. Je kan elk moment met een lagere of hogere rente te maken krijgen, maar daar staat tegenover dat je ook direct kan overstappen op bijvoorbeeld een aantrekkelijke vaste rente.

Huiseigenaren die bijvoorbeeld een verlaging van de vaste rente willen afwachten, kunnen eerst een variabele rente afsluiten. Daarbij moet je wel rekening houden met een strengere inkomenstoets. Immers, je moet een rentestijging kunnen opvangen.

Lees ook: Hypotheekrente in Nederland valt reuze mee vergeleken bij wat Amerikanen voor de kiezen krijgen: vrees voor rente van 8%