• Sinds enkele dagen voeren geldverstrekkers verhogingen van de hypotheekrente door.
  • De hogere hypotheekrentes volgen op een stijging van staatsrentes op kapitaalmarkten.
  • Het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen weken fors gestegen.
  • Makelaars en financiële intermediairs benadrukken dat onduidelijk is hoe hard de coronacrisis de huizenmarkt raakt.

Geldverstrekkers op de hypotheekmarkt beginnen te reageren op de stijging van staatsrentes. Sinds vorige week donderdag heeft een aantal partijen de hypotheekrente verhoogd.

Overheden springen bij met miljardensteun om de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvoor moet fors meer geleend worden en dat gaat ook op voor de Nederlandse overheid.

Sinds 8 maart is de marktrente voor de 10-jarige staatslening in Nederland met ongeveer een half procentpunt gestegen. De 10-jarige rente is nog wel 0,1 procent negatief en stijgt sinds enkele dagen niet verder.

In onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep is te zien dat de recente stijging van de 10-jaarsrente (oranje lijn) in eerste instantie niet heeft geleid tot een gemiddeld hogere hypotheekrente (blauwe lijn).

Maar inmiddels beginnen geldverstrekkers wel te reageren.

Uit een overzicht van de site actuelerentestanden.nl blijkt dat sinds 19 maart in totaal acht partijen renteverhogingen hebben doorgevoerd. Daarbij zitten Hypotrust, Reaal, Munt, Attens, Allianz, Tulp, Venn en HollandWoont.

Gemiddeld liggen hypotheekrentes nog altijd op een zeer laag niveau. De 10-jaarsrente voor hypotheken met NHG-garantie bedraagt gemiddeld 1,1 procent; voor hypotheken zonder NHG-garantie is dat 1,56 procent, zo blijkt uit de cijfers van Van Bruggen Adviesgroep.

Lees ook op Business Insider

Fors meer hypotheekaanvragen

Afgelopen week werden zo’n 15.000 hypotheekaanvragen gedaan, becijferde De Hypotheekshop. Sinds 2011 werd slechts één keer, in 2016, een hoger aantal hypotheekaanvragen gedaan in een week. De hypotheekdienstverlener verwijst naar de mogelijke stijging van de hypotheekrente.

Het aantal oversluitingen steeg met 52 procent ten opzichte van een week eerder. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat veel mensen door de coronacrisis noodgedwongen thuis zitten. Vooral de interesse voor rentevaste perioden van twintig en dertig jaar is groot.

Ook het aantal starters dat een hypotheek afsloot ging afgelopen week met ruim een derde omhoog, terwijl het aantal hypotheekaanvragen van doorstromers met 44 procent toenam.

Bezichtigingen op huizenmarkt gaan door

Hoewel Nederland al een week zo veel mogelijk binnen moet blijven vanwege de coronapandemie, draait de huizenmarkt gewoon door. Veel potentiële kopers zijn gewoon huizen gaan bezichtigen, laat makelaarsvereniging NVM weten.

Of de huizenmarkt in gewone doen blijft, is volgens de NVM moeilijk te zeggen. Een woordvoerder merkt op dat veel bezichtigingen werk vormden “dat nog in de pijplijn zat”. De komende tijd moet volgens hem blijken of daar verandering in komt.

Ook De Hypotheekshop meent dat de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt pas de komende weken echt duidelijk worden. De hypotheekdienstverlener verwacht dat de rente op langere termijn laag blijft en dat de huizenprijzen eerder blijven stijgen dan dat ze zullen dalen.

LEES OOK: 5 manieren waarop het coronavirus de huizenmarkt raakt – voorbehoud van financiering is nu extra belangrijk