• De Nederlandse staat gaat in drie maanden tijd €45 miljard tot €60 miljard bijlenen.
  • De overheid wil massaal bijspringen om bedrijven overeind te houden tijdens de coronacrisis.
  • Nederland heeft de afgelopen jaren de staatsschuld teruggedrongen tot rond de €400 miljard.
  • De staatsschuld kan in theorie met €90 miljard stijgen, zonder dat Nederland problemen krijgt met Europese regels.

De rijksoverheid verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen als gevolg van de maatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen. Dat meldt minister Wopke Hoekstra  van Financiën aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zei eerder al dat de aangekondigde steunmaatregelen, zoals het grotendeels doorbetalen van de lonen van werknemers, komend kwartaal tussen de 10 en 20 miljard euro zullen kosten. Bedrijven kunnen daarnaast belastinguitstel krijgen. Daardoor komt er de komende maanden 35 tot 45 miljard euro minder binnen.

Omdat het kabinet ervoor kiest niet te gaan bezuinigen, zal daarom de komende tijd extra geld moeten worden geleend. “Uiteraard heeft dit alles gevolgen voor de staatsschuld”, erkent Hoekstra. “Dat kunnen we dragen want de overheidsfinanciën zijn op orde.”

Nederland heeft de afgelopen jaren de staatsschuld teruggedrongen tot rond de 400 miljard euro, minder dan 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is ruim onder de 60 procent die de eurolanden onderling als maximum hebben afgesproken.

Nederland zou daarmee in theorie nog zo’n 90 miljard euro extra kunnen lenen zonder tegen die grens aan te lopen, mits de omvang van de economie gelijk blijft. Hoekstra, binnen de eurogroep doorgaans een van de strengste pleitbezorgers van begrotingsdiscipline, heeft evenwel eerder deze week bij zijn ambtgenoten aangedrongen op flexibiliteit.

LEES OOK: Coronacrisis: bedrijven moeten nu op dezelfde manier staatssteun krijgen als banken tijdens de kredietcrisis – niemand zal daarover klagen