De herinvoering van het eigenwoningforfait voor huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost, start op z’n vroegst in 2019. Wel begint het kabinet al met de voorbereiding, omdat de Belastingdienst er extra tijd voor nodig heeft, zei staatssecretaris Menno Snel van Financiën vrijdag na de ministerraad.

Het kabinet heeft daarom de eerste stap gezet om de zogenoemde Wet-Hillen af te schaffen. Die wet regelt dat woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, een belastingvoordeel genieten doordat ze geen eigenwoningforfait hoeven te betalen.

Het eigenwoningforfait is een fiscale heffing voor huiseigenaren die gebaseerd is op de WOZ-waarde van een woning. Het kabinet Rutte III wil de hoogte van het eigenwoningforfait overigens verlagen van 0,75 procent naar 0,6 procent van de WOZ-waarde.

Oppositiepartijen schreeuwen moord en brand. Zij vinden dat met het afschaffen van de Wet-Hillen mensen worden gestraft die juist hun best deden de hypotheekschuld af te lossen Zij spreken dan ook van een aflosboete.

Koopkracht verbetert vanaf 2019

Toevallig wil het kabinet Rutte III er ook voor zorgen dat in 2019 voelbaar wordt dat mensen in Nederland meer te besteden hebben. Dan worden de meeste maatregelen van het nieuwe kabinet ingevoerd, die ervoor moeten zorgen dat de koopkracht van de meeste mensen stijgt. 95 procent van de mensen heeft de komende jaren meer geld in de portemonnee.

Bijna iedereen gaat er de komende jaren op vooruit, gemiddeld zo’n 1,1 procent per jaar, benadrukte minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag. De werkenden met een middeninkomen profiteren het meest.

Uit het regeerakkoord van de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bleek al dat de lasten voor burgers met 5,2 miljard euro moeten gaan dalen. Het kabinet-Rutte III wil dat veel meer mensen gaan merken dat het weer goed gaat met de economie en met de schatkist.

LEES OOK Huiseigenaar niet bedreigd door acuut hogere hypotheekrente, na actie ECB