Veel woningeigenaren vragen na het afsluiten van een hypotheek in veel gevallen niet gelijk een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan, waarmee ze hun maandlasten kunnen verlagen. Dat geldt vooral voor starters, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst.

Een kwart van de huiseigenaren weet helemaal niet dat een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan helpen om de maandlasten te verlagen. Bij woningeigenaren onder de 35 jaar is dat zelfs 43 procent.

“Als woningeigenaar kan je bepaalde kosten onder voorwaarden aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting, zoals de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek voor je woning of verbouwing, maar ook de hypotheekrente”, legt Jacqueline Tobben van de Belastingdienst uit in een persverklaring. “Hierdoor betaal je minder belasting. Met een voorlopige aanslag kan je vooraf regelen dat je elke maand alvast een bedrag aan belasting betaalt aan- of ontvangt van de Belastingdienst.”

Van de woningeigenaren zonder voorlopige aanslag vroeg acht op de tien geen voorlopige aanslag aan na het afsluiten van de hypotheek en bijna de helft mét een voorlopige aanslag wijzigde die voorlopige aanslag niet.

Verder geeft één op de vijf woningeigenaren in het onderzoek aan het lastig te vinden om een overzicht te krijgen van alles wat geregeld moet worden voor de hypotheek. Ook zegt één op de vijf woningeigenaren dat ze achteraf eerder een voorlopige aanslag aan hadden willen vragen, zodat de maandlasten vanaf het begin lager waren geweest.

Een voorlopige aanslag is online aan te vragen via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

Hypotheekrenteaftrek en voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Als je geen voorlopig aanslag aanvraagt, dan wordt de hypotheekrenteaftrek – dat wil zeggen het betaalde rentebedrag waarmee je het belastbare inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting kunt verlagen – doorgaans bij het invullen van de belastingaangifte meegenomen.

Voor het belastingjaar 2023 kun je de aangifte vanaf maart 2024 indienen. Als je relatief veel hypotheekrente betaalt, kun je het fiscale voordeel dus pas na afloop van het belastingjaar verzilveren, als je geen voorlopig aanslag hebt aangevraagd.

LEES OOK: Hypotheek afgelost? Deze 4 vaste lasten van een eigen huis moet je incalculeren voor je pensioen