De prijzen van huurauto’s in Europa zijn de afgelopen twee jaar met gemiddeld 22 procent gedaald, blijkt uit onderzoek van de website FerryGoGo en autoverhuurder EasyTerra.

Wie met het vliegtuig, trein of veerboot naar de vakantiebestemming reist, kan ter plekke vaak heel goed een huurauto gebruiken. De prijzen voor een huurauto waren sinds 2019 heel hard gestegen, maar twee jaar geleden werd de dalende trend ingezet. Toch liggen de prijzen nog altijd wel gemiddeld 49 procent hoger dan vijf jaar geleden.

In de onderzochte steden in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken en Zweden kost een kleine huurauto deze zomervakantie gemiddeld 87 euro per dag. In 2022 was dat nog 111 euro, maar in 2019 nog slechts 58 euro.

Bij meerdere dagen een auto huren liggen de prijzen per dag lager voor dit jaar lager dan in 2023.

Lees ook: Parkeren op vliegveld wordt duurder in de zomer: gemiddeld €82 voor een week

Prijzen huurauto zomervakantie in 2024

De onderstaande tabel toont prijzen van huurauto’s in 33 steden die zijn meegenomen in het onderzoek. Dat zijn vooral populaire vakantiebestemmingen en havensteden.In Noorwegen betaal je de komende zomer het meest voor een kleine huurauto: gemiddeld 138 euro per dag. De prijzen in Noorse steden zijn ook sinds 2022 nog hard door gestegen.

In Ierland daalden de prijzen juist het snelst. Ten opzichte van twee jaar geleden kost het nu gemiddeld 60 procent minder om een auto te huren.

Ook in Amsterdam en Rotterdam zijn de prijzen voor een huurauto gedaald: met respectievelijk 33,5 procent en 26,8 procent naar iets minder dan 80 euro per dag.

Als je met de veerboot gaat, zou het kunnen lonen om de auto thuis te laten. Want ook het meenemen van je eigen auto aan boord van een ferry kan flink in de kosten lopen. Zeker als je maar enkele dagen een auto nodig hebt, kan een huurauto voordeliger uitpakken.