Huurprijzen in de vrije sector lopen niet meer zo flink op als eerder, maar de verschillen tussen steden in de Randstad en daarbuiten blijven aanzienlijk. Zo betaal in Amstelveen of Haarlem voor 100 vierkante meter ongeveer het dubbele vergeleken met Apeldoorn, Deventer of Leeuwarden.

De gemiddelde prijsstijging van huren op de vrije markt bleef het afgelopen jaar onder de 5 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van verhuurplatform Pararius. De gemiddelde vierkantemeterprijs lag in het laatste kwartaal van 2019 op 16,77 euro per maand, ofwel 1.677 euro maandhuur voor 100 vierkante meter.

De zogenoemde liberalisatiegrens op de huurmarkt ligt dit jaar op een maandhuur van 737,14 euro. Daaronder vallen woningen in de sociale sector, daarboven in de vrije sector.

Pararius zag in 2017 nog stijgingen van huurprijzen tot wel 10 procent. Maar in 2019 kwam gemiddelde landelijke prijsstijging in de vrije huursector niet hoger uit dan de maximaal mogelijke prijsstijging in de sociale huursector, zo schetst Jasper de Groot, directeur van Pararius.

De absolute huurprijs zou landelijk lager uitkomen als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten. De hoofdstad is met een gemiddelde huurprijs van 23,68 euro per vierkante meter de duurste stad van Nederland.

Maar in Amsterdam lopen de prijzen de laatste tijd niet meer zo hard op als in de rest van het land. In de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven stegen de huurprijzen in het vierde kwartaal van 2019 met maximaal 3,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor.

Huurprijs vrije sector: grote verschillen tussen steden

In de onderstaande tabel zijn de gemiddelde huurprijzen per maand weergegeven van 33 steden in Nederland voor een woonoppervlak van 100 vierkante meter. Te zien is dat je in de duurste steden - Amsterdam, Amstelveen en Haarlem - ongeveer twee keer zoveel aan maandhuur betaalt in de vrije sector vergeleken met steden als Leeuwarden, Deventer, Apeldoorn, Helmond en Enschede.

In Bussum stegen de prijzen in het vierde kwartaal van 2019 met een toename van ruim 14 procent het hardst.

Wat betreft de stijging van huurprijzen zijn er ook uitschieters in steden als Amersfoort en Apeldoorn. In Amersfoort tikte de prijsverhoging net als in Bussum de 14 procent aan, en in Apeldoorn betaalden nieuwe huurders zo’n 12 procent meer. Maar dit zijn dus allemaal steden waar de huur in de vrije sector ten opzichte van het landelijke gemiddelde vrij laag is.

De woningmarkt lijkt al enkele kwartalen op rij in rustiger vaarwater te zijn gekomen, constateert De Groot van Pararius. Toch zijn de problemen in de vrije sector van de huurmarkt nog niet opgelost, benadrukt hij. "De vraag naar woningen wordt niet minder en het aanbod neemt niet snel genoeg toe."

LEES OOK: Huis kopen om te verhuren? Buitenlandse banken storten zich op Nederlandse huisjesmelker – ‘€1 miljard per jaar aan verhuurhypotheken’