Huren in een bedrijfsverzamelgebouw heeft voordelen. Je blijft als huurder behoorlijk flexibel, en de huurprijzen zijn de laatste jaren flink gedaald. Maar let op voor de vele risico’s: van brand tot diefstal, voor je het weet, ligt je bedrijf weken stil. Arjan Hendriksen, manager risicobeheersing bij Interpolis, belicht de risico’s van bedrijfsverzamelgebouwen.

Neem het autoreparatiebedrijf in het Noord-Hollandse Obdam, gevestigd in een plaatselijk bedrijfsverzamelgebouw. In dit pand, een voormalige bollenschuur, zat een aantal bedrijfjes. Sommige huurden een aantal units voor opslag.

Vorig jaar juni werd er eerst een hennepkwekerij aangetroffen, waardoor de autoreparateur (en andere huurders) gedurende het politie-onderzoek niet in het eigen pand konden. Een paar maanden later brandde hetzelfde gebouw tot de grond toe af, waardoor zijn bedrijf weken stillag.

Hetzelfde overkwam een collega van hem in Breda, zijn wagenpark veranderde in een hoop verbrand schroot. En zo zijn er meer risico’s voor zowel de eigenaar als de huurders van een bedrijfsverzamelgebouw. Wij maken vaak mee dat binnen zo’n gebouw niet duidelijk is wie nou waar verantwoordelijk voor is. Zeker als er geen huismeester is.

Gevolg? Onderhoud en inspectie van de elektrische installatie schiet er vaak bij in. Of er schort van alles aan zaken als inbraakbeveiliging, orde en netheid, en de brand- en rookscheidingen.

Wees niet te gastvrij

De risico’s beginnen vaak al bij de entree. Mensen komen makkelijk binnen. Bijvoorbeeld door slim achter een andere bezoeker aan te glippen: je houdt uit beleefdheid toch even de deur voor elkaar open. Jan en alleman zwerven ongestoord door het gebouw. En verdwijnen, een paar laptops rijker, weer ongemerkt. Een vervelende schade, met veel rompslomp.

Pas op: klussende huurders

Een ander probleem: je weet nooit wat andere huurders doen of nalaten. Ik noemde net al die hennepkwekerij, maar het kan ook onschuldiger: die aardige zzp’er twee deuren verderop heeft bijvoorbeeld zelf een keukenblok geïnstalleerd. Niet gehinderd door gedegen kennis over de aanleg van elektra.

Wat als daar, na een avondje overwerk, midden in de nacht brand uitbreekt? En ook jouw unit verloren gaat? Het kost je sowieso tijd, en dus geld, voor je weer goed aan de slag bent.

Doe net als thuis

Het is goed om een aantal huisregels in acht te nemen waar iedere huurder zich aan moet houden. Schakel de inbraakdetectie in als je als laatste het pand verlaat. Ruim je rommel op. Check geregeld het hang- en sluitwerk van ramen en deuren. Zoals je dat thuis ook doet.

Zeven tips

  1. Onderzoek de mogelijkheid om een systeem met pasjes en een toegangspoortje neer te zetten bij de ingang. Zo houd je ongewenst bezoek makkelijker buiten.
  2. Spreek onbekenden in de gang aan: ‘Kunt u het vinden? Kan ik u helpen?’
  3. Markeer deuren die een brand- of rookscheiding zijn. Veel mensen weten niet dat deze deuren dicht moeten blijven. Voor hun eigen veiligheid en die van hun bezoekers.
  4. Zorg dat alle huurders én hun werknemers weten naar welke verzamelplaats (bijvoorbeeld de parkeerplaats) ze moeten komen bij brand of andere calamiteiten. Alleen dan kan de brandweer snel overzien hoeveel mensen er wellicht nog in het pand zijn.
  5. Stuur aan op periodiek overleg met de huisbaas c.q. eigenaar en andere huurders. Wat zijn de huisregels? Kent iedereen ze? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Brandblusmiddelen op de gang ogen veilig, maar wie onderhoudt en inspecteert deze? Wie onderhoud de elektra?
  6. Overweeg de oprichting van een Vereniging van Huurders, vergelijkbaar met de Vereniging van Eigenaren die verantwoordelijk is voor beheer en onderhoud van een appartementengebouw.
  7. De verzekeraar (opstalverzekering) komt periodiek langs ter inspectie van het bedrijfsverzamelgebouw. Maak gebruik van deze kennis, stel je vragen, laat hem zoveel mogelijk checken.

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag, zie voor een handige checklist onze whitepaper Zelfinspectie voorkomt calamiteiten in uw bedrijf.

Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl