• In juni waren bestaande koopwoningen bijna 15 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
  • De gemiddelde transactieprijs is in de afgelopen 12 maanden met liefst 49.189 euro gestegen.
  • De aanhoudende snelle stijging van huizenprijzen zorgen ervoor dat zes op de tien Nederlanders het momenteel een ongunstige tijd vinden om een huis te kopen,

De bedragen die mensen neertellen voor koopwoningen bereikten in juni opnieuw een recordniveau. De verkoopprijs steeg het meest in twintig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het aantal transacties op de huizenmarkt was begin dit jaar nog heel hoog, maar keert nu weer terug naar een normaal niveau.

In juni waren bestaande koopwoningen bijna 15 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een nog sterkere stijging dan in mei. Precies acht jaar geleden bereikten de huizenprijzen een dieptepunt en nu liggen die 70 procent hoger.

Voor een gemiddelde koopwoning wordt nu 373.384 euro betaald. Dat was 12 maanden eerder 324.195 euro. De gemiddelde prijs is hiermee gedurende deze periode met liefst 49.189 euro gestegen!

Het aantal transacties lag ongeveer even hoog als in juni 2020. Over het hele tweede kwartaal is zelfs een daling te zien. Zo’n 53.000 huizen wisselden van eigenaar en dat is bijna 4 procent minder vergeleken met een jaar eerder.

Overspannen huizenmarkt: bieden boven de vraagprijs houdt aan

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ziet in deze afname van het aantal verkochte woningen geen teken dat mensen massaal afhaken in de huizenmarkt. “Er wordt nog steeds vaak meer geboden dan de vraagprijs, dat wijst niet op droogkoken”, zegt Van Mulligen. Hij denkt eerder dat het aantal transacties terug is gekeerd naar een normaal niveau, na een eerste kwartaal waarin heel veel huizen werden verkocht.

Lees ook: Steeds meer huizenkopers bieden boven de vraagprijs – vooral bij woningen tussen de €200.000 en €300.000 is de concurrentie moordend

Van Mulligen vermoedt dat deze dynamiek mede is veroorzaakt door een aantal wetswijzigingen. Begin dit jaar werd het voor starters onder de 35 jaar mogelijk om een vrijstelling te vragen voor de overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april mag dat alleen bij huizen van minder dan 400.000 euro. Vermoedelijk wilden veel mensen voor 1 april een huis kopen dat duurder was dan dit bedrag om de wetswijziging voor te zijn.

De daling van het aantal transacties is te zien in bijna alle provincies en was het grootst in Overijssel, Gelderland en Groningen. Alleen in Limburg gingen in het tweede kwartaal meer huizen van de hand vergeleken met een jaar eerder, namelijk ruim 5 procent. Het aantal twee-onder-een-kapwoningen dat een nieuwe eigenaar kreeg, daalde het meest. Ook gingen er minder vrijstaande huizen, hoekwoningen en tussenwoningen van de hand. De hoeveelheid verkochte appartementen ging nog wel omhoog.

Ruim helft Nederlanders: geen goed moment om huis te kopen

De aanhoudende snelle stijging van huizenprijzen zorgen ervoor dat zes op de tien Nederlanders het momenteel een ongunstige tijd vinden om een huis te kopen, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag op basis van een peiling onder zeshonderd mensen. Volgens de organisatie voor huizenbezitters waren consumenten hier niet eerder zo uitgesproken over.

VEH stelt dat ook meer dan de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de verdere situatie op de woningmarkt. Redenen daarvoor zijn de concurrentie van beleggers, de moeilijke positie van starters, het schaarse woningaanbod en stijgende huizenprijzen.

Het ongunstige kopersklimaat zal volgens verreweg de meeste ondervraagden nog wel even aanhouden. Ruim 80 procent voorziet verder stijgende huizenprijzen. En bijna 60 procent denkt dat de situatie om een huis te kopen eerder verslechtert dan verbetert.

De belangenclub houdt de stemming op de woningmarkt ook bij met behulp van een speciale graadmeter. Die blijft met 104 punten boven de neutraalscore van 100 punten. Dat betekent dat het sentiment toch nog positief zou zijn. Wel daalde de stemmingsgraadmeter ten opzichte van de vorige peiling met 1 punt, wat volgens VEH een begin van een dalende trend doet vermoeden.

Meerdere organisaties houden het vertrouwen in de woningmarkt bij. Huizenverkoopwebsite Funda concludeert ook al langer dat veel Nederlanders het nu geen goed moment vinden om een huis te kopen, in verband met de hoge huizenprijzen en het beperkte aanbod aan te koop staande woningen. Toch wordt er op het platform nog wel veel naar woningen gezocht. Funda-topman Quintin Schevernels sprak onlangs van een “grote tegenstrijdigheid tussen het vertrouwen en het gedrag van consumenten”.

Voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) signaleerde eerder ook al dat het de laatste tijd “gekte alom” is op de woningmarkt en dat veel mensen daardoor teleurgesteld achterblijven.

Doordat er flink boven de vraagprijs wordt geboden, lagen de huizenprijzen in het tweede kwartaal bijna een vijfde hoger dan een jaar eerder. De NVM had nog nooit zo’n grote stijging geregistreerd sinds de organisatie in 1995 begon met het bijhouden van de gegevens.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in een overkokende markt