• In het tweede kwartaal van dit jaar stegen huizenprijzen  in Nederland gemiddeld met afgerond 20 procent op jaarbasis.
  • Hoewel in alle 76 regio’s waar makelaarsclub NVM de huizenprijs volgt sprake is van forse stijgingen in het tweede kwartaal van 2021, zijn er regionaal nog wel flinke verschillen.
  • Business Insider neemt de regionale ontwikkeling van huizenprijzen onder de loep en laat zien wat de huizenprijs bij jou in de buurt doet.

De Nederlandse huizenmarkt is totaal oververhit. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen huizenprijzen gemiddeld met afgerond 20 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat bleek donderdag uit de nieuwste cijfers van makelaarsclub NVM. Hiermee is het record van een gemiddelde stijging van 15 procent uit het eerste kwartaal alweer overtroffen.

Hoewel in alle 76 regio’s waar de NVM de huizenprijs volgt sprake is van forse stijgingen in het tweede kwartaal van 2021, zijn er regionaal nog wel flinke verschillen. Op de huizenmarkt geldt immers: locatie, locatie, locatie.

Business Insider neemt de regionale ontwikkeling van huizenprijzen onder de loep door te kijken naar de prijsstijgingen op jaarbasis en op kwartaalbasis.

Als eerste gaan we in op de ontwikkeling in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met het tweede kwartaal van 2020. Die is te zien in onderstaande grafiek.

De meest bescheiden stijgingen zien we in de regio's Den Helder/Texel, Dordrecht en Noord-Limburg, met plussen van 11,5 procent tot 13,5 procent op jaarbasis. Normaal gesproken zou je dit zeer fors noemen, maar deze stijgingen vallen in het niet bij de regio's met de sterkste prijsstijgingen.

De top van de markt wordt gevormd door Oost-Friesland (plus 30 procent), de Kop van Overijssel (plus 29,3 procent) en de Stad Groningen (plus 26,8 procent). Buiten de Randstad gaan de prijzen dus het hardst omhoog.

Kijk je naar de grote steden dan zit Amsterdam op een plus van bijna 14 procent, in Den Haag klimt de gemiddelde huizenprijs met 20,6 procent, Rotterdam gaat 20,8 procent omhoog en Utrecht gaat aan kop met een plus van 22,3 procent.

Huizenprijs op kwartaalbasis ook fors hoger

Op kwartaalbasis is ook sprake van flinke prijsstijgingen. Dat blijkt uit onderstaande grafiek, die de ontwikkeling in het tweede kwartaal van dit jaar afzet tegen het eerste kwartaal van 2021.

Gemiddeld gingen de huizenprijzen van het eerste op het tweede kwartaal van 2021 in Nederland met 7,7 procent omhoog.

Kijk je naar de verschillen, dan zijn de kleinste stijgingen te vinden in Zeeuws-Vlaanderen, Apeldoorn en de Kop van Noord-Holland, met plussen van 0,4 procent tot 2,3 procent.

De toppers zitten in Waalwijk Drunen (plus 13,5 procent), Stad Groningen (plus 13,4 procent) en Duiven Westenvoort (plus 13,2 procent).

De grote steden zitten hiertussen, met plussen van 5,5 procent voor Rotterdam, 6,1 procent voor Utrecht, 6,3 procent voor Den Haag en 7 procent voor Amsterdam.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Bieden boven de vraagprijs voor een huis is de regel – dit gebeurt er bij jou in de buurt