De opleving van de huizenmarkt zet door in het tweede kwartaal van dit jaar. Makelaarsclub NVM signaleert een gemiddelde prijsstijging van 3,5 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt houdt aan. De huizenprijzen stegen in het tweede kwartaal met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, nadat in het eerste kwartaal al een plus van ruim 1 procent was genoteerd.

De gemiddelde huizenprijs lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 215 duizend euro. Dat is 1,7 procent hoger dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Huizenmarkt: hogere prijzen, meer verkopen

Sinds het begin van de crisis, in het najaar van 2008, werden er daarbij in geen enkel kwartaal zo veel huizen verkocht als in de afgelopen drie maanden. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dinsdag bekendgemaakt.

,,Veel consumenten hebben de aankoop van hun woning lange tijd uitgesteld, waardoor er nu een soort prop van de markt schiet”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. ,,Er is sprake van een inhaalvraag die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen als de starterslening en het versoepelde schenkingsrecht.” Ook het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente geven de koopwoningmarkt volgens hem een extra duwtje in de rug.

In totaal verkochten NVM-makelaars in de periode april-juni 29.216 woningen. Dat is 41 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Voor de markt als geheel schat de NVM de verkopen op 39 duizend stuks in het tweede kwartaal.

Appartementen werden in het afgelopen kwartaal het best verkocht en hadden een aandeel va 30,4 procent in de woningverkopen. Op de tweede plaats kwamen tussenwoningen (27,8 procent), gevolgde door hoekwoningen (14,1 procent).

'Tempo huizenverkopen valt terug'

Het tempo waarin de woningmarkt nu herstelt is maar van tijdelijke aard. Volgens Hukker, voorzitter van makelaarsorganisaties NVM, zullen de verkopen niet blijven aantrekken met percentages van 40 procent.

Dat de laatste kwartalen zulke sterke groeicijfers lieten zien komt toch vooral doordat deze worden afgezet tegen het lage niveau van ruim een jaar geleden, zei de makelaarsvoorman dinsdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van de woningmarkt.

Hukker verwacht dat er in heel dit jaar ongeveer 20 procent meer huizen verkocht worden dan vorig jaar. Voor 2015 voorziet hij ook een plus, maar die zal waarschijnlijk rond de 10 procent liggen.

Ook de stijging van de gemiddelde prijs waarvoor een woning wordt verkocht zal naar verwachting ,,normaliseren''. De NVM gaat er vanuit dat de huizenprijzen in heel 2014 zo'n 3,5 tot 5 procent toenemen. Volgend jaar zal dat ongeveer 3 procent zijn.

Grote regionale verschillen huizenprijs

De NVM waarschuwt ondanks de positieve berichten voor al te groot optimisme. De huizenprijzen liggen nog altijd ver onder het niveau van voor de crisis en een aantal van de effecten die de woningmarkt nu extra aanjagen, zijn maar van tijdelijke aard.

Bovendien is sprake van grote regionale verschillen. Het krachtige herstel doet zich vooral voor in de grote steden, niet op het platteland. Sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis ook nog altijd in prijs gedaald.

De vraag naar woningen wordt volgens de NVM nog steeds geremd door de verscherpte kredieteisen van banken. Het feit dat veel huishoudens zitten opgescheept met een restschuld is eveneens een knelpunt dat de doorstroming op de woningmarkt belemmert, aldus de makelaarsorganisatie.

45 duizend woningen bijna niet te verkopen

Ongeveer 45.000 woningen, ofwel een vijfde van alle huizen die te koop staan, worden door de NVM geclassificeerd als moeilijk verkoopbaar. Dit zijn veelal duurdere huizen die al langer dan een jaar worden aangeboden. De vraagprijs van deze woningen ligt door de bank genomen nog zeker 20 procent boven de geschatte marktwaarde.

Lees ook:

Ook in juni weer meer hypotheekaanvragen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl