• De huizenprijs blijft ook in 2021 hard stijgen, is de nieuwe schatting van economen van Rabobank.
  • Dat heeft te maken met de verbeterde economische vooruitzichten, krapte in het woningaanbod en lage hypotheekrentes.
  • Een onzekere factor is volgens Rabobank de vraag van beleggers die huizen kopen voor verhuur.

De huizenprijs blijft ook in 2021 hard stijgen, is de nieuwe schatting van economen van Rabobank. Die gaan in een maandag gepubliceerde prognose uit van de klim van de huizenprijs met gemiddeld 8 procent. Dat is zelfs een fractie meer dan de stijging van afgelopen jaar.

De prognose van een prijsstijging van gemiddeld 8 procent in 2021 is een forse opwaartse bijstelling: eind 2020 ging Rabobank nog uit van groeipercentages van 2,5 procent tot 5,5 procent.

Collega-economen van ING toonden zich medio februari voorzichtiger en gaan in hun meest recente prognose uit van een stijging van de huizenprijs met gemiddeld 5 procent dit jaar. Bovendien voorzien de economen van ING een lichte daling van de huizenprijs vanaf de tweede helft van dit jaar tot medio 2022.

De reden dat de economen van Rabobank een stuk optimistischer zijn geworden is drievoudig:

  • de economische vooruitzichten voor dit jaar zien er beter uit
  • er is forse krapte in het woningaanbod
  • de verruiming van de leennormen voor hypotheken zorgt, in combinatie met lage hypotheekrentes, voor gunstige financieringscondities

Een onzekere factor is volgens Rabobank de vraag van beleggers die huizen kopen voor verhuur. Voor deze groep is de overdrachtsbelasting dit jaar fors gestegen tot 8 procent, wat een drukkend effect kan hebben op de activiteit van beleggers op de huizenmarkt.

De economen van Rabobank voorzien voor 2022 ook een vertraging van de stijging van de huizenprijs, mede door de oplopende werkloosheid, maar gaan voor dat jaar wel uit van een plus van 4 procent.

Vanwege het krappe woningaanbod rekenen de economen van Rabobank op een daling van het aantal woningverkopen dit jaar tot 220.000. Dat is 16.000 transacties minder dan afgelopen jaar.

Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters heeft in eerste kwartaal 2021 sterk effect

Rabobank signaleert dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters in de eerste drie maanden van dit jaar tot een scherpe reactie heeft geleid.

Tot april betalen starters helemaal geen overdrachtsbelasting en vanaf april zijn 35-minners die voor het eerst een huis kopen tot een waarde van 400.000 euro vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Boven dat bedrag is de overdrachtsbelasting voor starters dan 2 procent.

In de onderstaande grafiek is te zien dat starters zich eind 2020 inhielden en juist massaal toeslaan op de huizenmarkt in de eerste maanden van dit jaar.

LEES OOK: Blik op je Geld: je huis in 12 maanden €28.000 meer waard – bijna een modaal inkomen