Stagneert de huizenmarkt of gaat het nog altijd keihard omhoog met de huizenprijs? Dat hangt sterk af van het tijdsperspectief. Op jaarbasis is de stijging van de gemiddelde huizenprijs in mei 2022 nog steeds indrukwekkend, maar op maandbasis ziet het beeld er anders uit.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Op jaarbasis zijn koopwoningen waren in mei 2022 gemiddeld 18,8 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder.De toename was in april nog 19,7 procent en daarmee nemen de prijsstijgingen wat minder snel toe. In januari piekten de prijsstijgingen op 21 procent, het hoogste niveau in decennia.

De huizenprijzen zijn volgens het CBS in negen jaar tijd zo goed als verdubbeld (ruim 98 procent). In juni 2013 bereikten de prijzen een dieptepunt.

Op maandbasis is het beeld inmiddels minder uitbundig, als je kijkt naar de gemiddelde transactieprijzen die het CBS en het Kadaster registeren. Zo lag de gemiddelde verkoopprijs in mei dit jaar op 429.077 euro. Dat is vrijwel gelijk aan de gemiddelde verkoopprijs van 429.020 van april dit jaar. In januari lag de gemiddelde verkoopprijs zelfs nog wat hoger op 434.886 euro.

Deze gematigde ontwikkeling van maand op maand staat nog wel flink in contrast tot de ontwikkeling op jaarbasis. Zo lag de gemiddelde transactieprijs in mei 2021 op 361 duizend euro, wat betekent dat koopwoningen gemiddeld bijna 70.000 euro in prijs zijn gestegen in 12 maanden tijd!

De sterke prijsstijgingen komen onder meer doordat er weinig aanbod is. Het kabinet is voornemens de bouw van woningen de komende jaren fors op te voeren.

Volgens kenners is de gekte op de woningmarkt voor een groot deel ook te wijten aan de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis. Maar laatste maanden lopen de hypotheekrentes wel weer snel op nu centrale banken het lenen van geld duurder maken.

Het Kadaster registreerde in mei 15.749 woningtransacties. In april van dit jaar telde het Kadaster nog bijna 16.000 transacties. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn ruim 75.000 woningen verkocht en dat is een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minder vertrouwen in de woningmarkt

Huizenbezitters en mensen op jacht naar een woning hebben minder inmiddels vertrouwen in de woningmarkt, maakt het economisch bureau van ING op uit een rondvraag. Dat komt onder andere doordat Nederlanders verwachten dat de hypotheekrentes verder stijgen, wat volgens de bank slecht is voor het vertrouwen in de woningmarkt. Ook zijn vergeleken met eerdere periodes minder mensen ervan overtuigd dat de huizenprijzen blijven stijgen.

Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING, noemt de ontwikkeling van de hypotheekrentes en woningmarktprijzen de belangrijkste oorzaken van het dalende vertrouwen.

Daarnaast leven bij ruim de helft (62 procent) van de meer dan 1200 ondervraagden zorgen over de mondiale economie door de oorlog in Oekraïne, snel stijgende prijzen en onzekerheid over de energietoevoer. Ruim acht op de tien ondervraagden geven aan dat in het dagelijks leven geraakt worden door de hoge inflatie.

De woonindex die ING opstelt op basis van eigen onderzoek is in het tweede kwartaal gedaald naar 98, van een eerdere stand van 107. Daarmee komt het cijfer voor het eerst in anderhalf jaar onder de 100, wat wijst op een overwegend negatief sentiment.

LEES OOK: Hoe extreem is de stijging van de hypotheekrente? Bekijk deze rentegrafiek die teruggaat tot 1965!