De Nederlandse huizenmarkt is aan het pieken, denken economen van ING. Lag de gemiddelde stijging van huizenprijzen in de laatste maand van vorig jaar nog op 8,4 procent. In 2020 zakt de gemiddelde prijsstijging naar verwachting terug tot iets meer dan 2 procent.

In een analyse van de Nederlandse woningmarkt laten economen van ING zien dat de woningverkopen dit jaar en volgend jaar dalen en prijsstijgingen steeds minder hard gaan.

In deze grafiek is de trend van de woningverkopen te zien.

(klik voor uitvergroting)

De economen van ING wijzen op twee ontwikkelingen bij de daling van het aantal woningverkopen: “Allereerst zetten aanhoudende prijsstijgingen de betaalbaarheid verder onder druk. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen. Tegelijkertijd wachten doorstromers vaker met het te koop zetten van hun woning, totdat ze zelf een woning hebben gekocht.”

De ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs in 2019 en 2020 ziet er volgens de economen van ING zo uit:

(klik voor uitvergroting)

In de bovenstaande grafiek vergelijkt ING de prijsontwikkeling in de maand december ten opzichte van een jaar eerder. Kijk je naar de gemiddelde huizenprijs, dan liggen de percentages iets hoger: in 2018 lag de gemiddelde huizenprijs ruim 9 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. In 2019 ligt de gemiddelde prijsstijging naar verwachting op 6,5 procent.

Huizenprijs daalt in 1 op 5 gemeenten, op kwartaalbasis

Eerder deze maand bleek al dat de huizenmarkt tekenen van afkoeling vertoont als je kijkt naar de ontwikkeling van kwartaal op kwartaal, zo signaleerde huizensite Calcasa.

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar daalde de huizenprijs in 1 op de 5 gemeenten, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is een groter percentage dan eerder. In de eerste helft van 2018 daalde de huizenprijs op kwartaalbasis slechts in 1 op de 20 gemeenten.

(klik  voor uitvergroting)

Het algemene beeld is dat de economische groei sinds eind 2018 afvlakt, het consumentenvertrouwen daalt en de betaalbaarheid van huizen afneemt. Dit is ook terug te zien in de daling van het aantal woningtransacties.

In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht gaat de daling in verkoop van het aantal woningen het hardst. Daar zijn de verkopen met meer dat 10 procent teruggevallen in het vierde kwartaal van 2018.

De daling kan volgens Calcasa komen door een verslechtering van het sentiment bij consumenten. Dat loopt sinds midden 2018 terug. Consumenten vinden het een minder goede tijd voor grote aankopen, Ze zijn ook negatiever over hun financiële situatie.

Wat ook meespeelt is dat de keuze aan huizen erg beperkt is. Het aanbod van huizen en appartementen daalt snel en staat op het laagste niveau sinds 2012. Eind dat jaar  stonden er volgens Calcasa nog 282 duizend woningen te koop. In het afgelopen kwartaal nog maar 95 duizend woningen.

Vooral het aanbod van appartementen is beperkt. Dat is bijna met tachtig procent gedaald sinds eind 2012.

LEES OOK: D66 wil miljonairs zwaarder belasten en kleine spaarders ontzien – dit kan de Jettentaks betekenen voor je portemonnee