De huizenmarkt zit fors in de lift: de gemiddelde huizenprijs blijft record op record stapelen. Zo ook in juli 2018.

Huizenprijzen zijn in juli gemiddeld met 9 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend maakten. Tegelijk is het aantal verkochte woningen afgelopen maand gedaald met 2 procent.

Sinds medio 2014 is de huizenprijs gestaag opgekrabbeld, na de enorme daling sinds 2008, zo blijkt uit onderstaande grafiek over de huizenmarkt.

(Klik voor uitvergroting.)

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2014 is er duidelijk sprake van herstel. Sinds mei dit jaar is ook de piek van augustus 2008 gepasseerd.

Sinds het dieptepunt van de markt in 2013 zijn huizenprijzen inmiddels bijna 30 procent gestegen.

Huis per maand 2.227 euro meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs erg hard. Het patroon van de gemiddelde prijzen per maand laat sinds augustus 2016 plussen van 5 tot bijna 10 procent zien op de huizenmarkt vergeleken met een jaar eerder.

Om een idee te geven hoe extreem hard het gaat: afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 290.731 euro, tegen 264.007 euro in dezelfde maand in 2017: een plus van 26.724 euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met 2.227 euro opgelopen. Dat is dus fors meer dan het minimumloon van jongeren ouder dan 22 jaar.

Huizenmarkt: Woningverkopen dalen

Op de oververhitte woningmarkt is het aantal verkopen verder gedaald, zo bleek maandag uit cijfers van het Kadaster. Afgelopen juli werden 19.580 woningen verkocht, 2 procent minder dan in juli 2017.

Het gaat om transacties van bestaande woningen die op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris, worden ingeschreven bij het Kadaster.

De krapte op de huizenmarkt heeft tot gevolg dat de huizenprijzen fors blijven stijgen. Dit jaar met gemiddeld 8,7 procent, verwacht Rabobank. In 2019 zal de gemiddelde huizenprijs meer dan 300.000 euro bedragen, schatten economen van de bank.

LEES OOK: Blik op je Geld: hypotheekrente kan verder dalen, valutacrisis treft aandelen, stroomprijs stijgt tijdens warme zomer