De hypotheekmarkt heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Er werden ruim een kwart meer hypotheekaanvragen gedaan dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde circa 52.500 aanvragen, een stijging van 27 procent. De organisatie regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert ongeveer 65 procent van alle hypotheekaanvragen.

De vraag naar hypotheken zit al sinds 2013 weer in de lift. Vergeleken met het eerste kwartaal van dat jaar worden nu bijna twee keer zoveel aanvragen gedaan, blijkt uit de cijfers. In maart steeg het aantal hypotheken ook ten opzichte van februari (zie grafiek).

hypotheken012015

Het HDN gaat ervan uit dat de stijgende lijn komende maanden doorzet. ,,Wij verwachten dat aan het eind van dit jaar ongeveer 240.000 unieke hypotheekaanvragen via HDN zijn verzonden”, aldus HDN-directeur Dorine van Basten dinsdag.

Lage hypotheekrente

Een van de redenen van het gestegen aantal hypotheken is de dalende rente. Daardoor is het dus goedkoper om te lenen. De vaste rente voor een periode van 5 jaar ligt al onder de variabele rente en ook de vaste rente voor 10 jaar nadert die grens (zie grafiek hieronder).

In het eerste kwartaal daalde het gemiddelde tarief voor 10 jaar vaste rente met 0,43 procentpunt, meldt De Hypotheekshop. De vaste rente voor 5 jaar daalde met 0,27 procentpunt, de variabele rente ging met 0,07 procentpunt naar beneden.

(klik voor uitvergroting; bron: De Hypotheekshop)

hypotheekrente

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl